Якщо неправильно використовувати дріжджі, то улюблені кулінарні вироби можуть бути зовсім не такими, якими очікували їх побачити в результаті.
Секрет роботи з дріжджами полягає у розумінні процесу.
Наприклад, цукор, доданий до тіста, метаболізується дріжджами, вивільняючи в тісто вуглекислий газ, що призводить до того, що тісто набуває характерної повітряної структури - в результаті тісто піднімається. Підйом тесту також відіграє важливу роль і борошно, а не тільки дріжджі.
Свіжі дріжджі найчастіше використовують для випікання хліба, солодкої випічки, пельменів та піци. Зберігати їх слід за правильної температури в холодильнику і слідкувати за терміном використання. Сухі дріжджі міцніші і швидше розчиняються, якщо змішати їх із чайною ложкою цукру.
Свіжі дріжджі потрібно залити теплою водою або молоком (температура близько 37°C), а сухі спочатку змішати з борошном, а потім залити теплою водою (температура близько 40-50°C).
Водночас швидкорозчинні дріжджі, що випускаються у формі гранул, потрібно просто змішати з борошном та іншими сухими інгредієнтами, а потім з'єднати з рештою інгредієнтів. Ключовим фактором тут є температура рідини, яка повинна бути близько 45 градусів.
Пам'ятайте, що 25 г свіжих дріжджів відповідають 7 г швидкорозчинних/сухих дріжджів. Наприклад, щоб перевести сухі дріжджі на нові: помножте кількість грамів сухих дріжджів на 2,42. Щоб перевести свіжі дріжджі на сухі: грамів свіжих дріжджів помножте на 0,41.
Для перекладу дріжджів швидкорозчинних на свіжі: помножте кількість грамів дріжджів швидкорозчинних на 3,20. Щоб перевести свіжі дріжджі на швидкорозчинні: помножте грам свіжих дріжджів на 0,31.
Як перевести дріжджі швидкорозчинні на сухі: кількість грамів швидкорозчинних дріжджів помножте на 1,33. Щоб перевести сухі дріжджі на швидкорозчинні: помножте грам сухих дріжджів на 0,75.
Раніше ми повідомляли, який інгредієнт ніяк не повинен потрапити в котлети, щоб не зіпсувати смаку: багато хто міг цього не знати.