Учені прогнозують збільшення смертоносних епідемій через віруси, що передаються людині від тварин
Учені прогнозують збільшення смертоносних епідемій через віруси, що передаються людині від тварин

Учені прогнозують збільшення смертоносних епідемій через віруси, що передаються людині від тварин

Нещодавнє дослідження, опубліковане в BMJ Global Health,  показує тривожну тенденцію. Віруси та інші патогени, колись обмежені популяціями ізольованих тварин, перетнули міжвидові кордони і спричиняють ескалацію смертоносних епідемій серед людей.

Хвороби тварин уже передаються людям

Учені підкреслюють, що віруси, перетинаючись між різними видами, можуть швидко перерости у глобальну кризу. Приклад цього світ уже побачив, стикнувшись з небаченою і так до кінця незрозумілою і непоясненою пандемією Covid-19.

Міжнародні дослідники стверджують, що в період з 1963 по 2019 роки спалахи хвороб, викликані чотирма руйнівними вірусами, що походять від тварин, збільшувалися щорічно майже на 5%.

Зараз дивляться

Смертність же зростала  з неймовірною швидкістю – на 8,7% щороку. Якщо тенденція не зміниться, до 2050 року кількість смертельних випадків лише від чотирьох зоонозних захворювань може бути принаймні в 12 разів вищою, ніж рекорди 2020 року.

Багато сучасних вірусних епідемій викликані популяціями диких або домашніх тварин, які є носіями патогенів без шкоди для себе.

Віруси розширюють сферу існування

Але вже зрозуміло, що хвороботворні віруси мутують, еволюціонують, щоб розширити сферу існування і проникнути в організм людини. Це може спричинити захоплення новими мікрозагарбниками людської популяції, яка поки безпомічна перед ними.

Біотехнологічна компанія  Ginkgo Bioworks досліджувала частоту та серйозність спалахів зоонозів, про які повідомляла Всесвітня організація охорони здоров’я.

Характеристика історичних тенденцій розповсюдження зоонозів може дати розуміння очікуваної частоти та тяжкості майбутніх епідемій.

Як людству підготуватися до нових пандемій

Їхню імовірність збільшує зміна клімату, господарська діяльність, зменшення зон дикої незайманої природи.

Учені зазначають, що смертоносна пандемія Covid-19 показала, що уряди більшості країн здатні фінансувати програми спостереження та моніторингу, коли стикаються зі зростанням числа смертей.

Проте, враховуючи, що в майбутньому через епідемії ця статистика може зрости в рази, прийшов час розширити можливості інфраструктури та напрацювати нові технології, щоб краще відстежувати, коли і як перетинають видові кордони віруси тварин.

Щоб бути більш готовими до викликів, з якими людство лише почало стикатися.

Джерело:

Теги за темою
епідемія коронавірусу
Джерело матеріала
loader
loader