Як повідомив головний державний санітарний лікар України, найімовірніше причиною спалаху гепатиту А на Вінниччині стала питна вода. Хоча епідеміологи поки що не можуть відповісти на запитання, чому саме цей регіон став першим.
Причиною можуть бути і продукти
– Другою причиною експерти можуть назвати харчові продукти. Тому що більшість хворих людей говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти, – зазначив Кузін.
За словами головного санлікаря, є кілька випадків захворювання саме на виробництві, йдеться про кондитерські фабрики та молокозавод.
Опрацьовуються всі сценарії
Кузін зазначив, що найближчим часом фахівці все ж таки зможуть знайти спільне джерело інфікування, але наразі опрацьовують усі можливі варіанти і всі можливі сценарії.
Відповідаючи на запитання, чому центром спалаху гепатиту стала саме Вінницька область, Кузін зазначив, що однозначної відповіді в нього немає.
– Спалахи дійсно не обирають область чи якийсь певний населений пункт, і під час проведення епідеміологічного розслідування ми досі з’ясовуємо можливий спільний єдиний шлях передачі, – пояснив санітарний лікар.
Імунітет до гепатиту А
За словами Кузіна, вірус гепатиту А доволі швидко поширюється, бо людей, які мають імунітет до інфекції, в Україні дуже небагато.
– Для того, щоб мати імунітет, потрібно або перехворіти, або вакцинуватися, – пояснив санітарний лікар.
Вакцинація проти гепатиту А
Кузін нагадав, що вакцинація проти вірусного гепатиту А не входить до Національного календаря профілактичних щеплень.
Цікаво, що за всіма спостереженнями максимальна інтенсивність інфікування припадає саме на осінньо-зимовий період. Бо в цю пору року віруси, на відміну від бактерій, продовжують розмножуватися.