У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків
У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків

У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків

Репродуктивна функція як жінок, так і чоловіків страждає від низки факторів, серед яких є гострий чи хронічний стрес, спричинений повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Про це на пресконференції "Шлях до батьківства: можливі інструменти збереження майбутнього", яка відбулася в Укрінформі, заявила доктор медичних наук, лікар акушер-гінеколог вищої категорії центру Medical Plaza Київ Наталія Данкович.

"У 50% випадків порушення репродуктивної функції обумовлено не тільки одним фактором, а кількома факторами, тобто чоловічим і жіночим, і у кожного є своє відхилення у стані здоров'я, які ми обов'язково маємо досліджувати. Буває так, що жінка та чоловік вважають себе здоровими при обстеженні, лікарі говорять, що у них все добре. І при цьому роками очікують, коли ж настане вагітність. Коли ми починаємо обстежувати такі пари, то бачимо, що проблема ідіопатичного безпліддя (нездатність пари зачати дитину без видимих причин), яка складає 15-25%, при детальному обстеженні значно знижується", - сказала Данкович.

У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків - Фото 1

Серед факторів, які можуть вплинути на репродуктивну функцію, за словами лікарки, і стрес, що дуже актуально зараз для України, і вплив екології. Загалом, за її словами, в Україні зараз спостерігається зниження народжуваності, і війна прямо на це вплинула, оскільки дуже багато жінок репродуктивного віку, а також дівчат виїхали за кордон. Також на рівень народжуваності впливає те, що жінки з різних причин відкладають народження дитини. Серед глобальних причин раніше була пандемія коронавірусної хвороби, тепер це повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Втім, є багато і інших факторів медичного характеру, через які можуть виникнути порушення репродуктивної функції у жінок.

У випадку неможливості завагітніти і виносити дитину вона радить жінкам пройти комплексну діагностику, за результатами якої встановлюється причина патології.

Також, за її словами, серед факторів репродуктивного порушення може бути і вік.

"Велика група пацієнтів 46-47 років звертається до нас. Це бажання жінки, а наскільки нам вдасться їй допомогти без репродуктивних технологій та донації клітин - це питання часу, і такі пацієнтки потребують посиленого ведення і акушерів-гінекологів, і генетичного тестування ембріонів", - пояснила Данкевич.

Водночас, як додала вона, багато пар стикається з тим, що репродуктивні проблеми є і у чоловіків.

За словами лікаря акушера-гінекологацентру Medical Plaza Київ Олега Сігунова, під дією гострого та хронічного стресу репродуктивна функція може порушитися і у чоловіків.

У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків - Фото 2

З початку повномасштабного вторгнення до Medical Plaza Київ звернулися сотні пар, де чоловік перебуває у лавах Збройних сил України: "Ми можемо говорити впевнено, що практично у кожного чоловіка, який перебуває на передовій, є патологічні зміни…", - сказав Сігунов.

Тому, додав він, все більше чоловіків, які беруть участь у бойових діях, приймають рішення зберегти свій біологічний матеріал з можливістю втілити свої репродуктивні плани в майбутньому.

 Так само як зауважила Данкевич, таку можливість мають і жінки. У тому числі і військовослужбовиці.

Наразі, резюмували фахівці, в Україні, в тому числі в Medical Plaza Київ, діють програми по збереження репродуктивного матеріалу для учасників бойових дій. Для військовослужбовців та військовослужбовиць діють знижки. До реалізації таких програм долучаються благодійники.

Джерело матеріала
loader
loader