Різдвяний піст 2023: коли починається, що і коли можна їсти
Різдвяний піст 2023: коли починається, що і коли можна їсти

Різдвяний піст 2023: коли починається, що і коли можна їсти

Дати Різдвяного посту у 2023 році змінилися з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар. Відтепер піст закінчуватиметься до Нового року, а не після.

Різдвяний піст ще називають Адвентом або по-народному Пилипівкою. Коли починається піст та що можна їсти – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Коли починається Різдвяний піст

Піст триває рівно 40 днів. Починається він 15 листопада, а закінчується 24 грудня.

Адвент у католиків починається у четверту неділю до Різдва, що припадає на період з 27 листопада по 3 грудня. У 2023 році адвент почнеться 3 грудня. Цей період за традиціями схожий на православний піст, але не передбачає суворих обмежень у харчуванні – окрім відмови від м’яса по п’ятницям.

Народна назва Пилипівка пішла від дня святого апостола Пилипа, що припадає на 14 листопада за новоюліанським календарем і на 27 листопада з юліанським.

Історія Різдвяного посту та Адвенту

Історики кажуть, що батьківщиною Адвенту є Галлія, тобто територія сучасної Франції – там вже у V ст. зародилася традиція підготовчого передріздвяного посту. У 567 році Турський собор приписував монахам постити кожного дня в грудні аж до Різдва.

Згодом традиції посту з’явилися в Італії та поширилися по Європі. У Візантії піст спершу тривав 7 днів, а з 1166 року за рішення Константинопольського патріарха став тривати 40 днів.

Правила посту

Суть посту – не у відмові в їжі. Якщо ви прагнете схуднути чи покращити роботу шлунково-кишкового тракту, спробуйте дієту, яку призначить лікар. Піст – це про поєднання фізичного очищення з духовним, про молитви, про добрі справи і милосердя.

Основні правила полягають у наступному:

  • у середу та п’ятницю можна їсти рослинну їжу без додавання олії;
  • у вівторок та четвер вживають рослинну їжу з олією;
  • у суботу та неділю (окрім останніх передсвяткових) та у великі свята можна вживати рибу.

Вагітним жінкам, мамам, що годують дітей, людям, які мають проблеми зі здоров’ям та працюють на важких роботах можна полегшити правила посту. Обмеження у їжі не мають шкодити здоров’ю.

Не можна вживати продукти тваринного походження, яйця, сир, молочні продукти, вершкове масло тощо.

Що можна їсти у піст

Основу раціону зазвичай складають крупи: гречана, перлова, вівсяна, пшоняна, рис. Можна варити каші на воді з додаванням овочів, зробити пісні голубці з пшоном, рис із сухофруктами, перець, фарширований рисом і грибами тощо.

Обов’язково слід доповнити раціон овочами та зеленню: картоплею, морквою, буряком, баклажанами, кабачками, гарбузами, капустою (тут вибір великий: білокачанна, цвітна, броколі, брюсельська, пекінська).

Різдвяний піст – ідеальний час, щоб насолодитися літніми заготовками та консервацією: дістаньте солоні огірки, салати, помідори, квашену капусту.

Пісне меню включає і супи, але без м’ясного бульйону. Корисні речовини можна отримати від бобових культур: гороху, квасолі, сочевиці, сої, нуту.

Не варто забувати про горіхи та насіння – їх можна додавати у салати або їсти просто так.

Урізноманітнити меню допоможуть грибні страви. А на десерт можна поласувати фруктами, ягодами та медом.

Етапи посту

Етап перший: 15 листопада – 6 грудня

  • Понеділок: можна їсти гарячу їжу без олії.
  • Вівторок, четвер, субота, неділя – можна вживати рибу та допускається вживання вина.
  • Середа, п’ятниця: дні "сухої" їжі. Вживають хліб, воду, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Етап другий: 7 грудня – 18 грудня

  • Понеділок: рослинна варена їжа на воді без додавання олії (рисова каша , цукати, кисіль, пісні вареники).
  • Вівторок, четвер, субота, неділя – можна вживати гарячі страви з додаванням олії.
  • Середа, п’ятниця: дні "сухої" їжі.
  • У вівторок і четвер забороняється вживати рибні страви.

Етап третій: 19 грудня – 24 грудня

  • Понеділок, середа, п’ятниця: дні "сухої" їжі.
  • Вівторок, четвер: гаряча їжа без олії.
  • Субота, неділя – гаряча їжа з олією.
  • На третьому етапі заборонено вживати рибу.

24 грудня варто їсти пісну їжу: сирі фрукти та овочі, гриби, каші, сухофрукти, горіхи, мед. З появою першої зірки на стіл подають 12 пісних страв, обов’язковим атрибутом Різдвяного надвечір’я є кутя.

Раніше OBOZ.UA розповідав, з чим приготувати кутю, щоб вона була "багатою".

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader