Інновації у діагностиці раку: Україна отримала обладнання з штучним інтелектом
Інновації у діагностиці раку: Україна отримала обладнання з штучним інтелектом

Інновації у діагностиці раку: Україна отримала обладнання з штучним інтелектом

Восени цього року Україна отримала унікальне обладнання для сканування та обробки гістологічних препаратів з інтегрованим штучним інтелектом (ШІ) KFBIO AI, заснованим на базі нейронної мережі (DCNN).

Онкологічні захворювання в Україні

Щорічно близько 140 000 українців дізнаються про діагноз рак та 63 000 (45%) хворих помирають, свідчать останні дані Національного канцер-реєстру України.

Основою успішного лікування онкологічних захворювань є виявлення злоякісних утворень на початкових стадіях, постановка правильного діагнозу та моніторинг перебігу захворювання.

Зараз дивляться

Обладнання з ШІ

Вона здатна аналізувати гістологічні знімки й автоматично ідентифікувати уражені та підозрілі клітини.

Сканер має значно більші оптичні можливості порівняно зі звичайними мікроскопами, а інтегрований штучний інтелект здатен проаналізувати близько 1500 клінічних кейсів за добу.

Штучний інтелект може проаналізувати знімок та допомогти лікарю максимально точно встановити діагноз.

Технологію можна використовуватися у ветеринарії для постановки високоточного діагнозу тваринам.

План національної цифрової патології

Обладнання було поставлене в Україну у рамках Національної програми з впровадження цифрової технології діагностики раку.

Ціллю програми є впровадження плану національної цифрової патології– сучасного рівня діагностики онкологічних захворювань в Україні. Таким чином планується зменшення смертності внаслідок онкозахворювань в Україні.

Програма була ініційована та реалізується командою медиків, розробників та інженерів на чолі з Тиграном Амаляном.

Тигран Амалян – український медичний експертом та інноватором, на його рахунку впровадження в Україні десятків новітніх технологій у сфері медицини.

За словами Амаляна, технологія цифрової патології буде відпрацьована та інтегрована в медицину України як рутинний процес.

Вартість кожного сканера зі цифровим сховищем та інфраструктурою складає близько 7.5 млн грн, зазначають експерти.

Міжнародний фонд медичних інновацій в рамках програми боротьби з онкологією в Україні ініціював збір на закупку таких сканерів та впровадження в Україні технології цифрової патології.

В пошуках інвестицій та донатів за останні пів року було організовано два благодійних вечори, на яких були зібрані перші 2 000 000  грн.

Джерело матеріала
loader