НПЗ у Греції продавав Пентагону російську нафту в обхід санкцій – WP розкрила схему
НПЗ у Греції продавав Пентагону російську нафту в обхід санкцій – WP розкрила схему

НПЗ у Греції продавав Пентагону російську нафту в обхід санкцій – WP розкрила схему

Російські нафтопродукти в обхід санкцій продовжили надходити на нафтопереробний завод Motor Oil Hellas у Греції. Для переправлення продукції використовувався новий маршрут через нафтосховище у Туреччині, а право власності на паливо змінювалося.

Про це пише американська газета The Washington Post.

За даними видання, нафтопереробний завод у Греції, який закуповує це паливо, обслуговує Збройні сили США. Пентагон підписав нові контракти із НПЗ на суму майже в $1 млрд у березні минулого року.

Зараз дивляться

Згідно зі звітами про відвантаження, з лютого понад 1 млн барелів авіагасу від Motor Oil Hellas також було відправлено державним та корпоративним покупцям в Італії, Франції, Іспанії та Великій Британії.

Як постачають російську нафту?

На думку експертів, обсяги мазуту, що поставляють із терміналу в турецькому місті Дьортьол до Motor Oil Hellas, а також галузева практика змішування продуктів різного походження під час зберіганні свідчать про наявність у суміші великої кількості продукту з Росії.

— Я не бачу іншого можливого висновку, крім того, що російське паливо надходить у Motor Oil Hellas, – сказав Роберт Ауерс, аналітик дослідницької компанії RBN Energy.

За останні два роки термінал у Дьортьолі отримав 5,4 млн барелів мазуту по морю, з яких майже вся частка, за винятком 1,9 млн, із Росії. Такі дані надає компанія Refinitiv.

Відколи санкції ЄС набули чинності у лютому, російські поставки в Дьортьол склали 2,7 млн барелів, або понад 69% мазуту, відправленого морем за цей період. Крім того, з лютого цей термінал відвантажив 7 млн барелів мазуту, з яких 4,2 млн барелів – Motor Oil Hellas. Загалом ці постачання склали щонайменше 56% всього мазуту, отриманого грецьким НПЗ морем.

Видання пише, що точну кількість мазуту, яке має російське походження, і яку закуповує Пентагон, визначити не вдалося. Річ у тім, що продукти очищують, через що їх неможливо відстежити.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Як коментують у Пентагоні?

Представник Агентства оборонної логістики Пентагону Джо Йосва заявив, що установа “не знає” про те, що його грецький постачальник отримує паливо з Росії.

Йосва сказав, що підрядники Пентагону, зокрема Motor Oil Hellas, “несуть відповідальність за забезпечення дотримання законів і правил, щодо бізнесу з Росією та російськими компаніями” включно з режимом санкцій.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, , оскільки світові ціни на чорне золото впали. До того ж США ввели санкції проти суден, які порушують встановлені обмеження на ціни.

Теги за темою
Росія нафта Пентагон
Джерело матеріала
loader