Чи можна вакцинуватися одночасно від грипу та Covid-19 – відповідь експертів
Чи можна вакцинуватися одночасно від грипу та Covid-19 – відповідь експертів

Чи можна вакцинуватися одночасно від грипу та Covid-19 – відповідь експертів

Щороку в Україні реєструють майже 6 млн інфекційних захворювань, 98% з них – грип та ГРВІ. Пік захворюваності зазвичай припадає на кінець осені – початок зими.

За даними МОЗ, тільки в листопаді майже 700 тис. людей захворіло на гострі респіраторні й вірусні інфекції — застуду, грип та Covid-19, внаслідок якого померло майже 200 людей, здебільшого 60-65 років.

Тож експерти прогнозують, що цей епідемічний сезон буде небезпечнішим, ніж минулий. Адже збудники грипу та циркулюватимуть одночасно, тому й захист потрібен подвійний.

Зараз дивляться

Вакцинація – ефективний засіб уберегтися від інфекцій

Грип і Covid-19 можуть викликати серйозні наслідки для здоров’я, зокрема пневмонію, проблеми із серцем, загострення хронічних захворювань і навіть летальні випадки.

Особливо вразливі категорії – люди віком 60+, пацієнти з серйозними супутніми хворобами та особи, які перебувають у групі ризику важкого перебігу коронавірусу.

Єдиним ефективним порятунком від ускладнень цих захворювань є вакцинація. Імунологи закликають вакцинуватися від обох вірусів одразу, проте наголошують, що щеплення проти Covid-19 та грипу не є взаємозамінними, їх можна робити з будь-яким інтервалом або одночасно, але в різні руки.

Вакцинуватися проти коронавірусу можна безоплатно в пунктах щеплення чи в амбулаторіях через сімейного лікаря. Адреси та контакти можна знайти

Наразі в Україні доступні понад три мільйони доз вакцин проти Covid-19 – Johnson, Pfizer та CoronaVac.

Проти тяжкого перебігу Covid-19 є курс первинної вакцинації із трьох щеплень, а для людей віком старше 60 років рекомендовано отримати також і додатковий бустер, який вводиться щонайменше через 5 місяців від останнього отриманого бустера.

Вакцинація проти грипу

Безкоштовна вакцинація від грипу цього року передбачена лише для медиків, вагітних та працівників сектору безпеки. Міністерство охорони здоров’я розподілило по регіонах 193 тис. доз вакцин від грипу, отриманих у межах гуманітарної допомоги.

Усі зареєстровані в Україні вакцини пройшли державний контроль якості та доступні в аптечній мережі. Фахівці наголошують, що проти грипу необхідно вакцинуватися щороку.

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
loader
loader