У Львові хірурги пришили дівчині ногу задом наперед: навіщо вони це зробили
У Львові хірурги пришили дівчині ногу задом наперед: навіщо вони це зробили

У Львові хірурги пришили дівчині ногу задом наперед: навіщо вони це зробили

Цю унікальну для України операцію провели дівчині, в якої виявили рак кістки. Хіміотерапія не допомагала і пацієнтка могла померти.

У Львовіпровели унікальну операцію 18-річній дівчині, в якої виявили рак стегнової кістки. Хірурги видалили середню частину ноги, а нижню перевернули на 180 градусів і пришили задом наперед.

Про це повідомили в дитячій лікарні Святого Миколая.

Юлія з Івано-Франківська за день до свого 18-річчя дізналась про те, що в неї рак. Дівчина вдарилась ногою, звернулася до медиків і після ретельного обстеження їй встановили діагноз – остеосаркома 2B стадії.

Спершу за лікування Юлії взялися онкологи Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні. Їй призначили шість сеансів хіміотерапії, однак це не допомогло побороти рак. Хвороба прогресувала і пацієнтка могла померти.

"Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише в один спосіб – терміново видалити уражену стегнову кістку. Але у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож мова йшла про ампутацію ноги на високому рівні", – пояснили в лікарні.

Щоб допомогти дівчині, свої зусилля об’єднали лікарі Івано-Франківська, Львова та Києва. Після декількох консиліумів вони вирішили провести Юлії рідкісну для Україну операцію – ротаційну пластику. Це хірургічне втручання у дітей, під час якого чу зв’язку з раком кісток видаляють частину ноги разом з коліном. А нижню частину кінцівки разом зі стопою повертають на 180 градусів і пришивають до стегнової кістки задом наперед. Таким чином стопа починає виконувати роль коліна, а потім можна встановити функціональний протез і, наскільки це можливо, зберегти чутливість та рухомість кінцівки.

Спочатку хірурги видалили у Юлії уражені саркомою кістки – частину стегна, гомілки та колінного суглоба, після чого провели саму ротаційну пластику. Хірурги з’єднали дві кістки різних діаметрів – стегнової та великогомілкової, останню при цьому розвернули на 180 градусів, тобто п’яткою вперед. Далі на ногу наклали гіпс та зафіксували металевою пластиною.

Операція минула успішно. Юлія повернулася до Івано-Франківська та продовжує хіміотерапію, щоб побороти захворювання. Коли нога дівчини остаточно загоїться і в неї з’явиться більше сил, то зможе займатися із фізичним терапевтом та розробляти ногу. Потім на Юлію чекає протезування.

  • Куля влучила в голову і пройшла крізь мозок: лікарі відновили 3D-пластинами череп військового (фото)
  • Хірурги провели перше в історії пересадження ока: подробиці унікальної операції та фото
  • Смерть дитини у стоматології Тернополя – слідчі встановили попередню причину
Джерело матеріала
loader
loader