В обхід санкцій: Пентагон закуповував російську нафту, — The Washington Post
В обхід санкцій: Пентагон закуповував російську нафту, — The Washington Post

В обхід санкцій: Пентагон закуповував російську нафту, — The Washington Post

За даними журналістів, маршрут поставок пролягав через нафтосховище в Туреччині, що давало змогу приховати приналежність нафти до Росії. Фактично право власності на продукцію кілька разів переходило з рук у руки до того, як вона потрапила до Греції.

Нафта з Росії надходила на грецький нафтопереробний завод через Туреччину. З цього об'єкта нафту було передано на продаж у Пентагон, незважаючи на чинні міжнародні санкції. Про це повідомляє видання The Washington Post.

"Нафтопродукти, що походять із Росії, продовжували надходити на нафтопереробний завод Motor Oil Hellas на березі Егейського моря в Греції", — ідеться в матеріалі.

Зазначається, що маршрут поставок прокладався через нафтосховище в Туреччині, що забезпечувало можливість приховати походження нафти з Росії. Фактичне право власності на продукцію кілька разів змінювало власників, перш ніж вона потрапила до Греції.

За даними видання, встановити точну кількість мазуту російського походження в продукції, що закуповується Пентагоном, не є можливим. Продукти піддаються очищенню із застосуванням різних інгредієнтів, які не піддаються відстеженню в процесі виробництва.

З моменту набуття чинності заборони США в березні минулого року, Пентагон уклав із грецьким нафтопереробним заводом нові контракти на загальну суму майже $1 млрд.

Згідно зі звітами про відвантаження, з лютого понад 1 мільйон барелів авіагасу від Motor Oil Hellas також було надіслано державним і корпоративним покупцям в Італії, Франції, Іспанії та Великій Британії.

Представник Агентства оборонної логістики Пентагону Джо Йосва заявив, що у нього немає інформації про те, що паливо з Росії надходить до постачальника в Греції.

Агентство вважає, що його підрядники, зокрема Motor Oil Hellas, "несуть відповідальність за забезпечення дотримання застосовних законів і правил, що стосуються бізнесу з Росією і російськими компаніями" і "повинні підтвердити своє дотримання таких законів і правил у рамках процесу придбання".

Згідно з санкційними правилами, турецьким підприємствам дозволено приймати російське паливо. Грецький нафтопереробний завод не може цього зробити.

Нагадаємо, що з 5 грудня 2022 року Європейський Союз запровадив ембарго на імпорт морської нафти з Росії. Крім того, країни G7 і Австралія встановили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.

Нагадаємо також, що за даними Міжнародного енергетичного агентства доходи Росії від експорту нафтив жовтні 2023 року скоротилися порівняно з попереднім максимумом через падіння світових цін на нафту і введення США санкцій проти суден, які порушують встановлений західний ціновий поріг.

Теги за темою
нафта
Джерело матеріала
loader