Байден назвав Сі Цзіньпіна «диктатором» за кілька годин після зустрічі
Байден назвав Сі Цзіньпіна «диктатором» за кілька годин після зустрічі

Байден назвав Сі Цзіньпіна «диктатором» за кілька годин після зустрічі

Президент США Джо Байден назвав лідера Китаю Сі Цзіньпіна "диктатором" за кілька годин після зустрічі з ним. Про це повідомляє CNN.

Це вдруге, коли Байден назвав Цзіньпіна «диктатором». Наразі зробив це після того, як назвав минулі переговори «одними з найпродуктивніших» між країнами.

На запитання кореспондента американського видання Майкла Лі, чи президент США як і раніше називатиме китайського лідера диктатором, Байден відповів: «Ну, подивіться, так воно і є».

- Він диктатор у тому сенсі, що він людина, яка керує комуністичною країною, - сказав він, додавши, що китайський уряд «цілком відрізняється від нашого».

У заяві Білого дому також йдеться про те, що під час зустрічі Джо Байден висловив стурбованість з приводу «порушень прав людини» Китаєм у Сіньцзяні, Тибеті та Гонконгу.

Перша зустріч лідерів США та Китаю за рік відбулася у Каліфорнії в рамках саміту Азійсько-тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Вудсайді. Також це перший за шість років візит Сі Цзіньпіна до США.

Раніше Джо Байден у липні назвав лідера Сі Цзіньпіна "диктатором". Це сталося, коли він коментував лідера Китаю, що американські винищувачі збили китайський розвідувальний аеростат над Атлантичним океаном біля східного узбережжя США в лютому. Тоді Байден порівняв Сі Цзіньпіна з «диктаторами», хоча Вашингтон та Пекін уже працювали над потеплінням відносин, держсекретар США відвідав Китай уперше за п'ять років.

Джо Байден під час зустрічі із Сі Цзіньпіном заявив, що конкуренція між США та Китаєм не повинна перерости у конфлікт.

Теги за темою
Китай Джо Байден
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader