Криголам «Ноосфера» розпочинає третій антарктичний сезон
Криголам «Ноосфера» розпочинає третій антарктичний сезон

Криголам «Ноосфера» розпочинає третій антарктичний сезон

Український науково-дослідний криголам "Ноосфера" у п'ятницю, 17 листопада, розпочав свій третій антарктичний сезон. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

- Флагман українського науково-дослідного флоту - криголам "Ноосфера" - вирушив із Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) до Антарктики. Це вже третій його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Капітаном судна є Олександр Гришко. Як і минулого року, нинішня експедиція «Ноосфери» є спільною українсько-польською та частково фінансованою Польською антарктичною програмою. Отже, спочатку льодокам вирушить до польської антарктичної станції «Артцовський» Arctowski Polish Antarctic Station, що знаходиться на острові Кінг Джордж. Туди буде доставлено команду полярників та вантажів, - розповіли в центрі

Після цього судно вирушить на українську станцію «Академік Вернадський». Туди також доставлять вантажі, а також сезонну експедицію, більшість учасників якої – це технічні фахівці, які мають завершити розпочату ще до повномасштабної війни модернізацію станції. Також серед учасників сезонної експедиції три вчені: біолог, метеоролог та геофізик.

Українські вчені очікують, що судно дістанеться Антарктики у першій декаді грудня цього року. У центрі також розповіли, що до нового антарктичного сезону було виконано багато робіт з технічного обслуговування та вдосконалення роботи криголаму. Зокрема, проведено плановий ремонт та обслуговування суднових механізмів та систем у сухому доці, капітальний ремонт суднових енергетичних установок, а також модифіковано систему охолодження суднових енергетичних установок. Окрім того, було встановлено кавітаційний паливний модуль українського виробництва. Він використовується для покращення якості очищення та зменшення витрати палива та подовження моторесурсу двигунів.

Україна придбала колишнього флагмана королівського наукового флоту Великобританії - дослідний криголам "James Clark Ross" (Джеймс Кларк Росс) напередодні 30-річчя Незалежності - 19 серпня 2021 року. Завдяки власному науково-дослідному криголаму Україна може повернутися до досліджень Світового океану, а також покращити логістику та розширити можливості експедицій на українську антарктичну станцію “Академік Вернадський”. За другий сезон криголам здійснив три експедиції, а загалом відпрацював чотири місяці. 29 квітня криголам прибув до Кейптауну.

Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader