Український криголам "Ноосфера" розпочав третій антарктичний сезон: деталі маршруту - фото
Український криголам "Ноосфера" розпочав третій антарктичний сезон: деталі маршруту - фото

Український криголам "Ноосфера" розпочав третій антарктичний сезон: деталі маршруту - фото

Флагман українського науково-дослідного флоту криголам "Ноосфера" розпочинає третій антарктичний сезон. Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти та науки.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

"Сьогодні, 17 листопада 2023 року, флагман українського науково-дослідного флоту – криголам "Ноосфера" – вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це вже третій його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Капітаном судна є Олександр Гришко", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що експедиція "Ноосфери" частково фінансована Польською антарктичною програмою.

У міністерстві розповіли, що спочатку криголам вирушить до польської антарктичної станції "Арцтовський" Arctowski Polish Antarctic Station, яка знаходиться на острові Кінг Джордж. Туди буде доправлено команду полярників та вантажі.

Потім судно піде до української станції "Академік Вернадський", куди теж доставлять вантажі, а також сезонну експедицію, йдеться у матеріалі.

Окрім цього, цього сезону в планах заміна системи водопостачання гарячої та холодної води, реконструкція причалу, завершення робіт з заземлення всіх будівель станції та низка інших невідкладних робіт, написали в МОН.

В дописі зазначили, що серед учасників сезонної експедиції троє науковців: біолог, метеоролог та геофізик. Очікується, що судно дістанеться Антарктики в першій декаді грудня цього року.

У МОН додали, що до нового антарктичного сезону було виконано багато робіт з технічного обслуговування та вдосконалення роботи криголама. Зокрема, проведено плановий ремонт і обслуговування суднових механізмів та систем у сухому доці, капітальний ремонт суднових енергетичних установок, а також модифіковано систему охолодження суднових енергетичних установок.

  • Влітку 2021 року Україна купила у Британії науково-дослідний криголам, його назвали "Ноосферою".
  • Менш ніж за місяць до повномасштабного нападу Росії на Україну судно вирушило до Антарктиди. 
  • У першому рейсі українського криголама "Ноосфера" до Антарктиди вчені відновили перервані на 20 років морські геологічні дослідження та зробили відкриття. 
Теги за темою
Польша дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader