Будемо згадувати часто. Яку роль відіграє Катар у російсько-українській війні
Будемо згадувати часто. Яку роль відіграє Катар у російсько-українській війні

Будемо згадувати часто. Яку роль відіграє Катар у російсько-українській війні

Останнім часом Катар часто згадують як у контексті війни Росії проти України, так і конфлікту Ізраїлю з ХАМАС. За посередництва цієї держави, зокрема, відбуваються важливі обміни полоненими.

Чому Катар вважається важливим гравцем та чи може його посередництво призвести до закінчення воєн – в матеріалі Фактів ICTV.

Де розташований Катар

Зараз дивляться

Яке місце країна займає на міжнародній арені 

Як і для чого Катар виступає посередником у війні РФ проти України 

Чи може Катар допомогти закінчити російсько-українську війну 

Яку роль відіграє Катар у війні Ізраїлю проти ХАМАС

Де розташований Катар

Катар — західноазійська країна, що розташована на узбережжі Перської затоки Аравійського півострова. Він межує лише з однією державою – Саудівською Аравією. Площа Катару трохи менша за площу української Закарпатської області.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Яке місце країна займає на міжнародній арені

Як розповів Фактам ICTV політолог, керівник політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович, у міжнародній політиці Катар – це країна, яка достатньо давно вже претендує на статус регіонального лідера через свої природні ресурси і можливості.

Окрім того, Катар на Близькому Сході намагається зайняти посередницьку позицію і стати так званим містком між арабським світом і, наприклад, тим самим Ізраїлем. Країна ретранслює ці намагання, зокрема й на глобальний рівень.

Як і для чого Катар виступає посередником у війні РФ проти України

Нещодавно президент Володимир Зеленський подякував Катару за гуманітарну допомогу й важливу посередницьку роль у поверненні на Батьківщину незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей.

За словами політолога, контекст російсько-української війни для Катару цікавий в тому плані, що він може зайти у велику політику через гуманітарні питання й так суттєво покращити імідж всієї країни.

Зазвичай країни цього регіону, зокрема й Катар, асоціювалися завжди з дуже великими грошима від природних ресурсів, але водночас надзвичайно авторитарним і навіть архаїчним способом державного управління. 

– Але оскільки ця країна активно інвестує по всьому світу, вкладає гроші і планує залучати інвестиції, їм треба мати дещо інший імідж, тому вони його покращують за рахунок участі в подібних ініціативах, що відкриваються по всьому світу, – каже Рейтерович.

Експерт відзначив, що російсько-українську війну катарці не могли обійти, оскільки для них це дуже гарна можливість, зокрема і через контакти з США, запропонувати свої посередницькі послуги.

Окрім того, Катар росіянами сприймається краще, ніж якісь інші країни, які пропонували своє посередництво, тому що він рівновіддалений, не відверто проукраїнський чи прозахідний. Тому як посередник держава є цілком прийнятною для всіх сторін.

Політолог додав, що Катар і раніше виступав з різними ініціативами по всьому світу. Адже чим кращий імідж, тим краще з державою будуть співпрацювати, тим більше будуть інвестувати і вони, і в них.

– Ця позиція, до речі, приносить результати, тому що з тими ж Сполученими Штатами вони налагодили дуже непогані відносини. Також з Європейським Союзом у них непогані як економічні, так і політичні відносини, – сказав Рейтерович.

Чи може Катар допомогти закінчити російсько-українську війну

Експерт відзначає, що наразі в контексті війни РФ проти України Катар може допомогти у двох сферах. Найбільш актуальна – гуманітарна.

– В майбутньому вони можуть бути однією з країн, причому топових, які можуть серйозно вкластися у відбудову України. Їх це цікавить, тому що це можливість зайти на ринок. А якщо на той момент у нас буде в активній фазі європейська інтеграція, то рівень їхньої зацікавленості ще більше зросте, – додав Рейтерович.

Однак, на думку Рейтеровича, Катару не вдасться виступити посередником, наприклад, в мирних перемовинах між РФ та Україною, бо вони не з цього регіону і в них немає такої ваги і можливостей.

– Вони можуть приєднатися, наприклад, до української Формули миру. Можуть брати участь у всіх засіданнях і так далі, але сказати, що Катар може стати країною, яка буде посередником, то ні. Це не вийшло навіть у Туреччини, хоча вона намагалася і це регіональний лідер, – наголошує політолог.

За його словами, Катар занадто далеко, тому він може запропонувати свою територію для проведення перемовин, може запропонувати якісь ініціативи, але вони будуть одними із багатьох.

Яку роль відіграє Катар у війні Ізраїлю проти ХАМАС

У контексті війни Ізраїлю проти ХАМАС Катар теж допомагає вирішити гуманітарні питання, зокрема повернення заручників. Водночас, як і у випадку з війною в Україні, експерт не радить очікувати чогось глобального.

Катар члени ХАМАС не сприймають як однозначного авторитета, зокрема, через підтримку відносин з американцями.

– Тому виступити серйозним ключовим посередником для завершення війни у них не вийде. Для вирішення гуманітарних питань у них є всі ресурси, всі можливості, і вони дуже добре ними користуються, – відзначив керівник політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку.

Рейтерович наголошує, що насправді Катар поки і не хоче більшого, ніж гуманітарне посередництво, адже це буде більше відповідальності, зокрема якісь гарантії, які вони не готові надавати.

– Вони далі лізти не будуть, але згадувати ми їх будемо достатньо часто. Особливо якщо почнеться відбудова, повірте, тут якраз бізнесмени зʼявляться і будуть пропонувати свої послуги, – підсумовує експерт.

Теги за темою
Росія Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader