F-16 для України: в Нідерландах сподіваються, що наступний уряд не відмовиться від допомоги
F-16 для України: в Нідерландах сподіваються, що наступний уряд не відмовиться від допомоги

F-16 для України: в Нідерландах сподіваються, що наступний уряд не відмовиться від допомоги

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен розраховує, що наступний уряд продовжить підтримувати Україну, зокрема не відмовиться від участі в програмі надання винищувачів F-16.

Таку заяву вона зробила в коментарі журналістам у Гаазі, інформує агентство Associated Press.

За словами міністра, позиція Герта Вілдерса – лідера Партії Свободи, яка перемогла на парламентських виборах, викликає занепокоєння серед союзників.

Зараз дивляться

Оллонгрен запевнила, що “в Нідерландах існує широка підтримка нашої допомоги Україні”.

– Я сподіваюся і очікую, що в новому парламенті це не зміниться. Але Партія Свободи зараз є найбільшою партією (в парламенті, – Ред.), і вони ніколи не були в захваті від підтримки України. Часом вони навіть були проросійськими. Тож це мене хвилює, – наголосила міністр.

Агентство AP звертає увагу на передвиборчу програму Вілдерса, в якій сказано: Ми не передаватимемо наші гроші і військову техніку, таку як F-16, Україні”.

Нинішній уряд на чолі з Марком Рютте виконуватиме обов’язки до формування нової коаліції.

У серпні Рютте заявив, що Нідерланди та Данія відправлять в Україну винищувачі F-16 для допомоги в боротьбі з російськими військами. Наразі українські пілоти проходять тренування на цих літаках.

24 листопада Марк Рютте провів телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським. Лідери обговорили “важливість забезпечення незмінної військової та фінансової підтримки України” в боротьбі з агресією РФ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Перемога ультраправих на виборах у Нідерландах

На парламентських виборах у Нідерландах здобула перемогу ультраправа Партія свободи (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом. Вона має характеристику євроскептичної та антиісламської політсили.

Партія PVV отримає 37 місць у парламенті зі 150. На другому місці – коаліція ліво-зелених і лейбористів (GroenLinks-PvdA), очолювана колишнім віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом (25 мандатів).

Народна партія за свободу і демократію Марка Рютте отримає 24 мандати, що на 10 менше, ніж на попередніх виборах.

Наразі в Нідерландах тривають коаліційні консультації.

Результати виборів відкривають Вілдерсу шлях до того, щоб взяти на себе ініціативу у формуванні нової коаліції та потенційно стати наступником Рютте на посаді прем’єр-міністра.

Теги за темою
Нідерланди
Джерело матеріала
loader