Як Україна підірвала Кримський міст: ексклюзивні подробиці від СБУ
Як Україна підірвала Кримський міст: ексклюзивні подробиці від СБУ

Як Україна підірвала Кримський міст: ексклюзивні подробиці від СБУ

Українські спецслужби розкрили ексклюзивні деталі, як відбувалися атаки на Кримський міст. У фільмі "Кримський міст на біс" Василь Малюк та бригадний генерал військової контррозвідки "Хантер" привідкрили завісу і поділилися, як проводили надзвичайно складні спецоперації.

СБУ вперше розповіла деталі про атаки

Спецслужби раніше привідкривали завісу й розповідали, як відбулася перша атака на Кримський міст 8 жовтня 2022 року. Голова СБУ Василь Малюк уточнив, що тоді Україна використала саморобні вибухові пристрої та 15 тонн гексогену. До слова, в тротиловому еквіваленті це близько 21 тонни.

Про другу атаку на Кримський міст, яка відбулася 17 липня 2023 року, спецслужби розповідають вперше. Того дня 5 українських дронів тримали курс на переправу через Керченську протоку. Проте плани довелося різко змінювати, коли росіяни підняли у небо винищувач су-27. Тоді оперативний штаб СБУ обрав нову ціль – фрегат "Адмірал Ессен".

Дрони рухалися двома групами – два човни попереду, як розвідники, а ще три – позаду. Складність операції полягала ще у тому, що у липні ночі короткі, тому СБУ мала час максимум до 03:00. Коли росіяни підняли Су-27, то у штабі зрозуміли – їх шукають. Через це довелося зробити гак близько на 70 кілометрів, аби дістатися до встановленої цілі.

Коли дрони змінили маршрут, то СБУ отримала цікаву інформацію – на шляху був фрегат "Адмірал Ессен", Україна мала на меті уразити це судно, але сама доля підштовхнула спецслужби до цього.

Це дуже пріоритетна ціль для нас, і в якийсь момент колектив почав вагатися і думати, а чи не піти на "Ессен". Так, ми облизувалися на "Ессен". Але обійшли його на відстані 1,5 кілометра. Бо в нас була чітка задача верховного головнокомандувача. До того ж на самому кораблі вже на той час знали про існування в нас морських дронів і пильнували,
– розповів Малюк.

Генерал з позивним "Хантер" розповідає, що дрони б не змогли дійти до мосту, тому що б, теоретично, закінчилося пальне. Один надводний дрон ніс на собі близько 900 кілограмів тротилу, тому було ухвалено наступне рішення – одна група атакую Кримський міст, а інша – російський ракетоносій.

Аби потужні дрони просто не потонули, то вони вирушили на пошуки "Ессен". На жаль, наздогнати ракетоносій не вдалося, оскільки він курсував у бухту в Новоросійську. Тому в СБУ Ухвалили рішення підірвати три морські дрони неподалік від берега Ялти.

А ос перша група з двох дронів змогла дійти до цілі й успішно уразила опори Кримського мосту.

Теги за темою
СБУ
Джерело матеріала
loader
loader