У жовтні РФ половину нафти експортувала “тіньовими” танкерами, що не підпадають під санкції – звіт
У жовтні РФ половину нафти експортувала “тіньовими” танкерами, що не підпадають під санкції – звіт

У жовтні РФ половину нафти експортувала “тіньовими” танкерами, що не підпадають під санкції – звіт

Дохід Росії у жовтні від експорту скрапленого газу та сирої нафти став другим найбільшим виторгом у 2023 році. Помітно зросло постачання морськими шляхами та трубопроводами.

Про це йдеться у звіті незалежної організації Центр досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA).

Так, порівняно з вереснем місячна експортна виторг Росії від нафти в жовтні знизилася на 16 млн євро на добу. Водночас постачання нафти морським шляхом і трубопроводами, навпаки, зросли на 7 млн євро на день (+3%) і на 5 млн євро на день (+4%) відповідно.

Зараз дивляться

Збільшення місячного виторгу від продажу скрапленого газу на 10% (4 млн на день) пояснюється зростанням експорту в Азію (8%) і Європу (27%). Найбільшим імпортером російського викопного палива став Китай, за ним ідуть Індія, Туреччина, країни Євросоюзу і Сінгапур.

Виторг від експорту російської нафти в Китай за місяць збільшилася на 4%. Експорт до Індії зріс на 17% – приблизно на 500 млн євро.

У жовтні 48% російської нафти і нафтопродуктів було перевезено танкерами, на які поширюється політика обмеження цін на нафту. Інша частина (52%) була перевезена так званими тіньовими танкерами, на які політика обмеження цін не поширюється.

Встановлення граничної ціни на нафту на рівні 30 доларів за барель могло б призвести до скорочення доходів РФ на 52% (7,82 млрд євро) тільки за жовтень.

Якби ця межа була встановлена з моменту введення санкцій проти російської нафти в грудні 2022 року, то доходи Росії від експорту нафти скоротилися б майже вдвічі – на 59 млрд євро (-49%). А це змусило б Росію видобувати більше нафти, щоб компенсувати падіння цін, йдеться у звіті.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За тиждень із 13 до 19 листопада 2023 року Росія експортувала викопного палива на суму 5,02 млрд євро: на 2,2 млрд євро нафти, на 1,17 млрд євро нафтопродуктів, на 1,26 млрд євро газу і 0,37 млрд євро вугілля.

Раніше повідомлялося, що три нафтові танкери, які нещодавно заблокували США, і щодо яких запровадили санкції, регулярно доставляли російську нафту Sokol в Індію.

Теги за темою
Росія нафта
Джерело матеріала
loader
loader