Як працює електролічильник і навіщо знімати показники: пояснення
Як працює електролічильник і навіщо знімати показники: пояснення

Як працює електролічильник і навіщо знімати показники: пояснення

Електричний лічильник – це електровимірювальний прилад, який призначений для обліку витрат електричної енергії, яка вимірюється у кВт/год або А/год. Як працює електролічильник і навіщо знімати показники –  читайте в матеріалі.

Навіщо знімати показники лічильника

Лічильники електроенергії існують у різних видах. Саме вони допомагають економити кошти при оплаті рахунків за електроенергію. Українцям рекомендується щомісяця знімати та передавати показники.

Як працює електролічильник: механізм роботи

При підключенні лічильника електроенергії до випробуваного кола, змінний струм протікає через котушку струму та котушку напруги. Два змінних струми створюють змінні магнітні потоки у своїх залізних серцевинах.

Зараз дивляться

Коли вони проходять через алюмінієву пластину, в ній виникає вихровий струм. На цей вихровий струм діє сила в магнітному полі, що призводить до обертання алюмінієвої пластини. Величина цього крутного моменту пропорційна спожитій потужності.

Зі збільшенням потужності зростає крутний момент, і алюмінієвий диск обертається швидше.

Коли алюмінієвий диск обертається, на нього діє гальмівний момент, створений магнітом. Гальмівний момент протилежний активному моменту і його величина залежить від швидкості обертання алюмінієвого диска. Чим швидше обертається диск, тим вище гальмівний момент.

Коли активний крутний момент і гальмівний момент досягають тимчасової рівноваги, алюмінієвий диск обертається з постійною швидкістю.

Кількість обертів алюмінієвого диска пропорційна спожитій електроенергії. Під час обертання алюмінієвої пластини активується лічильник, який вказує споживану електроенергію. Цей процес є досить простим у роботі лічильника енергії.

Як правильно знімати показники з багатотарифних лічильників

Багатотарифні лічильники електроенергії фіксують кількість спожитих кіловат-годин за двома або трьома часовими зонами.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

На двотарифному лічильнику можна побачити дані щодо поточного часу, дати, загальної кількості спожитої електроенергії та окремо за нічним та денним тарифом. Показники слід фіксувати окремо по кожній зоні – день та ніч. На базі показників лічильника формується рахунок за спожиту електроенергію.

Теги за темою
електроенергія
Джерело матеріала
loader