Туреччина в рази збільшила експорт товарів військового призначення в РФ – FT
Туреччина в рази збільшила експорт товарів військового призначення в РФ – FT

Туреччина в рази збільшила експорт товарів військового призначення в РФ – FT

Цього року експорт Туреччини до Росії товарів, життєво важливих для військової машини РФ, різко зріс, що посилило занепокоєння США і їхніх союзників тим, що Анкара виступає в ролі каналу для чутливих товарів від їхніх власних виробників.

Про це повідомляє Financial Times.

Зазначено, що зростаюча торгівля і відповідне збільшення імпорту до Туреччини 45 цивільних матеріалів, що використовуються російськими військовими, підірвали спроби США і Європи обмежити здатність Москви оснащувати свої збройні сили, підживлюючи напруженість між Анкарою і її партнерами по НАТО.

Зараз дивляться

– На знак того, що стримування цієї торгівлі стало пріоритетом у Вашингтоні, Брайан Нельсон, заступник міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки, відвідає цього тижня Стамбул і Анкару, де він має намір обговорити зусилля із запобігання, припинення і розслідування торговельної і фінансової діяльності, яка сприяє російським зусиллям у війні проти України, – йдеться у повідомленні.

Це буде другий візит Нельсона до Туреччини цього року, і він відбувається на тлі ознак того, що деякі деталі подвійного призначення, які США та їхні союзники вважають особливо цінними для війни, транспортуються безпосередньо до Росії, навіть якщо вони позначені як такі, що прямують до іншої країни.

За перші дев’ять місяців 2023 року Туреччина відзвітувала про експорт 45 товарів, які США визначили як “пріоритетні”, на суму 158 млн доларів до Росії та п’яти колишніх радянських республік, які підозрюються в тому, що вони виступають посередниками для Москви. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2022 року, коли почалася війна проти України.

Середній показник за 2015-21 роки становив $28 млн, згідно з аналізом даних митної бази Trade Data Monitor, проведеним Financial Times.

Зокрема, йдеться про такі предмети, як мікрочіпи, комунікаційне обладнання та деталі, такі як оптичні приціли. Ці товари підлягають експортному контролю США, ЄС, Японії та Великої Британії, спрямованому на запобігання їх ввезенню до Росії.

Але компанії можуть обійти ці обмеження, використовуючи посередницькі структури для приховування кінцевих пунктів призначення.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Цього року імпорт Туреччиною пріоритетних товарів з країн G7 зріс більш ніж на 60% порівняно з аналогічними періодами 2015-2021 років і склав майже $500 млн, – додали у FT.

Раніше представники російської окупаційної адміністрації з Ялти взяли участь у засіданні Міжнародної організації об’єднаних міст і місцевих влад у Туреччині. 

Теги за темою
Росія Туреччина
Джерело матеріала
loader
loader