Розкрито механізм виникнення половини всіх випадків раку у світі
Розкрито механізм виникнення половини всіх випадків раку у світі

Розкрито механізм виникнення половини всіх випадків раку у світі

Мутації білка р53 вважаються основною причиною розвитку раку та виявляються у половині всіх випадків онкологічних захворювань у світі. У нормі цей білок є ключовим механізмом захисту від раку. Вчені розібралися, що саме запускає мутації та як змінені функції р53 стимулюють зростання пухлини. Відкриття дозволяє переосмислити існуючі терапевтичні стратегії – відновлення функцій цього білка може стати ключовою стратегією лікування раку.

У своєму природному стані білок Р53 служить потужним захисним механізмом проти розвитку раку, забезпечуючи відновлення або видалення клітин із порушеною ДНК. Через різні чинники навколишнього середовища мутація р53 призводить до дисфункції: з одного боку, втрата захисних властивостей більше не запобігає розвитку пухлини, а з іншого — зміна р53 може його посилювати, але замість боротьби з пухлиною, навпаки, білок допомагає їй виживати і рости.

Нарешті, вчені з Австралії та Італії з'ясували, які властивості допомагають мутантному стимулювати ріст пухлини. Висновки дослідження  опубліковані  на сайті Інституту медичних досліджень Уолтера та Елізи Хол.

«Наше дослідження надало перші докази того, що насправді саме втрата функції Р53 впливає на зростання раку. Ми не виявили жодних доказів того, що посилення функції сприяє зростанню пухлини», - заявила співавтор роботи Джемма Келії.

Усього вчені оцінили 157 різних типів мутацій. У наступних експериментах вони відновили нормальні функції р53 і показали, що така дія знижує ріст раку.

Тепер усі зусилля будуть спрямовані саме на відновлення втрачених властивостей Р53. «Інша стратегія не має терапевтичних переваг, тому необхідно сфокусуватися на відновленні», — заявили автори. Результати подальших досліджень матимуть дуже велике значення для клінічної практики, оскільки близько 50% всіх випадків раку пов'язані з мутаціями р53.

Джерело матеріала
loader
loader