Новий штам свинячого грипу вперше виявлено у людини у Великобританії
Новий штам свинячого грипу вперше виявлено у людини у Великобританії

Новий штам свинячого грипу вперше виявлено у людини у Великобританії

Перший випадок зараження людини новим штамом свинячого грипу був виявлений у Великобританії, і чиновники охорони здоров’я намагаються визначити походження вірусу.

У понеділок Агентство охорони здоров’я Великої Британії (UKHSA) підтвердило, що в людини був позитивний результат тесту на грип A H1N2v, відмінний, але схожий на віруси грипу, які поширюються серед свиней по всій країні. За попередніми даними, інфекція H1N2 у Великій Британії генетично унікальна серед інших недавніх випадків захворювання людей у всьому світі, що визначаються її скарбом або формою 1b.1.1.

«Ми швидко працюємо над тим, щоб відстежити тісні контакти та зменшити будь-яке потенційне розповсюдження», — каже директор з питань інцидентів UKHSA Міра Чанд. «Відповідно до встановлених протоколів, проводяться розслідування, щоб дізнатися, як особа заразилася, і визначити, чи є інші пов’язані випадки».

Після появи респіраторних симптомів лікар пацієнта в Північному Йоркширі перевірив пацієнта на наявність грипу 9 листопада в рамках стандартного загальнонаціонального нагляду за грипом. Секвенування геному та ПЛР-тестування пізніше виявили H1N2. Деталі про вік або загальний стан здоров’я пацієнта не оприлюднюються, але відомо, що пацієнт переніс легку хворобу і повністю одужав.

Спалахи свинячого грипу, респіраторної хвороби свиней, спричиненої вірусами грипу типу А, часто трапляються серед свиней, і іноді люди заражаються. Віруси грипу, які зазвичай циркулюють серед популяцій тварин, таких як птахи, коні чи свині, і які лише спорадично заражають людей, відомі як варіанти вірусів грипу. Це представлено буквою v у нижньому регістрі в кінці дескриптора білка гемаглютиніну (H) і нейрамінідази (N) підтипу.

Зараження людей підтипами грипу А, H1N1v, H3N2v і H1N2v, були виявлені раніше, і CDC повідомив про перші цього року випадки захворювання серед людей у ​​США в серпні. Хоча H1N2v раніше ніколи не виявляли у людей у ​​Великій Британії, UKHSA каже, що з 2005 року в інших країнах світу було зареєстровано 50 випадків захворювання людей.

Вірусолог Ян Браун з Агентства охорони здоров’я тварин і рослин Великої Британії пояснює в експертній реакції на звіт UKHSA : «Ці віруси, як правило, не здатні передаватися від людини до людини, і такі події зазвичай пояснюються прямим або непрямим контактом зі свинями».

Незважаючи на те, що віруси свинячого грипу можуть спричинити широке поширення захворювання серед популяцій свиней, зазвичай вони призводять лише до невеликої кількості їх смертей. У інфікованих свиней можуть виявлятися симптоми респіраторного захворювання, хоча вони часто незначні або відсутні взагалі.

На думку експертів, цей випадок не викликає тривоги, хоча для оцінки ризику потрібна додаткова інформація щодо штаму. Молекулярний вірусолог з Університету Глазго Ед Хатчінсон попереджає, що віруси грипу А іноді можуть проникати в нові види господарів.

«Віруси грипу А людини та тварин можуть «розмножуватися», якщо потрапляють в одного господаря, створюючи гібридне потомство, яке добре пристосоване до вирощування в організмі людини, але яке не розпізнається нашою імунною відповіддю на попередні інфекції грипу людини або вакцинації (а процес, який називається генетичним зрушенням), — пояснює він. Джерело

Джерело матеріала
loader
loader