Ін'єкції стовбурових клітин зупиняють прогресування розсіяного склерозу
Ін'єкції стовбурових клітин зупиняють прогресування розсіяного склерозу

Ін'єкції стовбурових клітин зупиняють прогресування розсіяного склерозу

Вчені представили результати першої фази клінічних досліджень, згідно з якими введення стовбурових клітин є дійсно ефективним і дозволяє уповільнити або зупинити прогресування хвороби. У жодного з пацієнтів не відмічено погіршення ознак і симптомів хвороби протягом року, а також не зареєстровано значних побічних ефектів.

При розсіяному склерозі імунна система організму помилково починає атакувати захисну мієлінову оболонку нервових волокон, що призводить до порушення передачі сигналів через головний та спинний мозок. У міру прогресування хвороби пацієнти поступово стають інвалідами, їхній стан супроводжується виснажливими симптомами.

Саме з такими пацієнтами працювали дослідники зі США. Вони стали першими добровольцями, які отримали ін'єкції стовбурових клітин у мозок. Протягом 12 місяців після лікування вчені відзначили високий терапевтичний ефект та безпеку,  повідомляється  на сайті Колорадського університету. У жодного з учасників не погіршилися симптоми хвороби. Навпаки, відзначено високу стабільність захворювання.

Найбільша доза введених клітин була пов'язана з найменшим зменшенням об'єму мозку пацієнтів. Імовірно, це означає, що лікування послабило запалення в головному мозку.

Крім того, високі терапевтичні дози покращували метаболізм мозку після лікування – у пацієнтів зареєстровано підвищений рівень жирних кислот. Значних побічних ефектів немає.

Наразі вчені мають намір підтвердити результати на більшій вибірці пацієнтів. Одночасно з цим вони продовжать спостереження за першими добровольцями, щоб оцінити тривалість ефекту, що зберігається від лікування.

Нещодавно вчені з Каліфорнійського університету  виявили  біомаркер крові, яким можна прогнозувати погіршення симптомів розсіяного склерозу за 1-2 роки до початку. Цей період хвороби можна використовувати з максимальною ефективністю, щоб послабити швидкість незворотних ушкоджень нервів.

Джерело матеріала
loader
loader