Росіяни почали міняти імена та прізвища українських дітей під час усиновлення
Росіяни почали міняти імена та прізвища українських дітей під час усиновлення

Росіяни почали міняти імена та прізвища українських дітей під час усиновлення

Україна зафіксувала перший факт зміни персональних даних української дитини під час незаконного усиновлення російськими громадянами. Про це повідомляє Telegram уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

За словами Лубінця, нещодавно стало відомо, що голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "усиновили" вивезену з України дитину. У ЗМІ повідомлялося, що 10-місячна Маргарита Прокопенко перебувала у дитячому будинку у Херсоні під час окупації російською армією міста. Звідти її вивезли до Росії нібито для "обстеження та реабілітації". Після чого, за даними медіа, дівчинці змінили ім'я та громадянство.

- Так, Маргарита стала "Мариною Мироновою"! Відомо також, що, ймовірно, спільно з дівчинкою забрали дворічного хлопчика Іллю Ващенко. Його доля поки що не відома, - повідомив омбудсмен.

Лубинець зазначив, що усиновлення українських дітей у РФ – незаконне. За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину, потрібно повідомити Україну та отримати згоду на усиновлення. Однак Росія намагається оминути це і насильно надає українським дітям російське громадянство. Що також є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу – це геноцид!, – наголосив він.

Омбудсмен наголосив, що принаймні цей факт вже є підставою для чергових ордерів. Міжнародна спільнота має відреагувати на військовий злочин росіян та допомогти повернути викрадених Росією дітей, додав він.

У жовтні 2022 року російський омбудсмен з прав дитини Марія Львова-Бєлова незаконно усиновила дитину, депортовану з Маріуполя до РФ. Крім того, вона допомогла незаконно всиновити ще 350 дітей із окупованого Донбасу. Такі дії вважаються злочинами, що засвідчує міжнародне право. У березні Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна та омбудсмена Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей. В даний час Путіна зобов'язані заарештувати в 123 країнах світу, які ратифікували Римський статут або визнали юрисдикцію МКС. Незважаючи на це, російські війська продовжують депортувати українських дітей, яких Україні все ж таки вдається повертати назад.

Теги за темою
Діти
Джерело матеріала
loader
loader