Українці знають, що таке ВІЛ, але тільки третина користується презервативами – дослідження
Українці знають, що таке ВІЛ, але тільки третина користується презервативами – дослідження

Українці знають, що таке ВІЛ, але тільки третина користується презервативами – дослідження

Українці знають, що таке ВІЛ, але тільки третина користується презервативами – дослідження

Наша країна займає перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ.

97% мешканців України знають, що таке ВІЛ та СНІД, а 92% знають, що можна запобігти інфікуванню. Попри це лише третина користується презервативами постійно, хоча наша країна посідає перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ. Це результати дослідження, проведеного напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Фондом Олени Пінчук.

Дослідження було проведене на замовлення Фонду на платформі Gradus. Воно, зокрема, продемонструвало великий рівень  стигматизації потенційних груп ризику. До таких груп відносять людей, які займаються проституцією (85%), споживачів наркотиків (85%), сексуальні меншини (54%), медичних працівників (43%), безхатьків (32%). Також 7% населення у віці 18-60 років до груп підвищеного ризику відносить військових. Серед основних причин називають поранення (33%), переливання крові (23%), контакт з кров’ю (18%), польову медичну допомогу (16%), контакт з пораненими ВІЛ-інфікованими (14%), незахищені статеві контакти (10%).

Навіть знаючи про шляхи передачі ВІЛ, такі як кров та незахищений статевий акт, лише 37% опитаних постійно або у більшості випадків користується презервативами, які можуть захистити не лише від небажаної вагітності, а й від зараження вірусом та іншими хворобами, що передаються статевим шляхом. Майже третина опитаних (30%) ніколи не користуються презервативами. Проте серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, даний показник становить 16%. Серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, цей показник складає 46%.

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, передача вірусу статевим шляхом у гетеросексуальних парах (чоловіка і жінки) становить 68,3% від усіх нових випадків ВІЛ. Більшість населення часто не сприймають себе як групу ризику інфікування ВІЛ і, можливо, ніколи не отримували послуг з тестування на ВІЛ.

Опитування також виявило низький рівень тестування на ВІЛ. Лише 22% опитуваних декларували, що здавали тест на ВІЛ за останній рік. Цей рівень трохи вищий серед людей у віці 25-34 років: кожен третій (32%) з них здавав тест за останній рік.

«Протягом двадцяти років невпинної роботи Фонду ми приділяли особливу увагу зупиненню епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. За цей час вже багато зроблено, але перед нами важливе завдання – впровадити регулярне тестування людей на ВІЛ і використання презерватива як норму. На жаль, необізнаність і байдужість до власного здоров'я в умовах війни дає нам нові виклики. Багато людей досі відкладають на потім піклування про себе. Ми маємо допомогти в тому, щоб турбота про своє здоровʼя стала пріоритетом для кожного українця і українки»,— зазначила засновниця Фонду Олена Пінчук.

Джерело матеріала
loader
loader