Домашній тест по слині замінить аналіз крові для діабетиків
Домашній тест по слині замінить аналіз крові для діабетиків

Домашній тест по слині замінить аналіз крові для діабетиків

Вчені з Канади та США розробили прототип пристрою домашнього використання, здатного вимірювати рівень глюкози в слині всього за 30 секунд. У ньому використовується біосенсор з урахуванням електрохімічного аптамера. Ці аптамери зв'язуються з глюкозою, після чого датчик видає електрохімічний сигнал, що дозволяє точно виміряти рівень глюкози. Розробка може полегшити життя діабетикам, яким потрібні щоденні аналізи крові.

Концентрації глюкози (і деяких інших хімічних речовин-біомаркерів) у слині людини пропорційні концентраціям у його кровотоку. Але рівень глюкози у слині набагато нижчий, тому для його точного виміру потрібне спеціалізоване лабораторне обладнання.

Дослідники з Університету Шербрука та компанії Colgate-Palmolive звернулися до існуючого інструменту, відомого як біосенсор на основі електрохімічного аптамера (E-AB). Такі пристрої включають спеціально створений ділянку ДНК - аптамер. Він пов'язується із цільовим біомаркером у зразку. Коли це відбувається, датчик видає вимірюваний електрохімічний сигнал.

Зазвичай аптамери, що використовуються у біосенсорах, недостатньо чутливі, щоб надійно виявляти глюкозу у слині. Тому вчені підвищили чутливість аптамерів, які вже довели свою ефективність під час вимірювання рівня глюкози у крові.

Ці модернізовані аптамери встановили на золотий електрод усередині біосенсора E-AB, який згодом занурили у слину, зібрану у групи піддослідних. Пристрій не тільки швидко (всього за 30 секунд) і точно вимірював рівень глюкози, але й підтримував чутливість протягом тижня, поки його промивали та зберігали у фосфатно-сольовому розчині після кожного використання.

Технологію можна також застосовувати для виявлення інших біомаркерів з використанням різних аптамерів. По суті, вчені створили альтернативну версію пристрою, який вимірює рівень аденозинмонофосфату у слині – біомаркера, пов'язаного із захворюванням ясен.

Джерело матеріала
loader
loader