Лікування продуктами бджільництва: у МОЗ розповіли, чи справді ефективна апітерапія
Лікування продуктами бджільництва: у МОЗ розповіли, чи справді ефективна апітерапія

Лікування продуктами бджільництва: у МОЗ розповіли, чи справді ефективна апітерапія

Експерти Міністерства охорони здоров’я України розповіли про такий альтернативний метод лікування, як апітерапія, наскільки вона ефективна і чи варто довіряти фахівцям, які її практикують.

Продукти бджільництва

– Бджоли не тільки роблять мед, а й стимулюють багату уяву прихильників альтернативної медицини. Деякі ентузіасти застосовують їх для лікування, а найвинахідливіші – у процесі реабілітації, – кажуть фахівці.

За словами експертів, у так званій апітерапії використовують продукти бджільництва. Зокрема, мед, пилок, прополіс, маточне молочко та бджолина отрута.

Зараз дивляться

Історія питання

У профільній літературі цей метод з’являється приблизно в другій половині ХХ століття. Насамперед ідеться про угорські та австрійські медичні публікації.

Найяскравішими прихильниками апітерапії прийнято вважати австрійського лікаря Філіпа Терча і його колегу угорця Бека Бодогу. З-під пера першого вийшла стаття Про особливий зв’язок між укусами бджіл і ревматизмом, з подачі другого з’явився термін “терапія бджолиною отрутою”.

Утім, експерти підкреслили, що жодних наукових чи клінічних доказів ефективності або безпеки апітерапії немає.

Методики застосування апітерапії

І хоча в США досі існує асоціація апітерапевтів, яка активно випробовує різні методики лікування бджолами, жодних доказів ефективності цієї методики вони не наводять.

Бджоловжалення, сон на вуликах із бджолами, масаж із медом, медові аплікації, вживання пилку і прополісу – методик застосування чудо-комах незліченна кількість. Як і показань до самої процедури.

Так звані “фахівці” рекомендують застосовувати апітерапію, зокрема, в таких випадках:

  • захворювання опорно-рухового апарату;
  • болі в м’язах або суглобах;
  • проблеми із сечостатевою системою;
  • розсіяний склероз;
  • зниження імунних властивостей організму;
  • депресія і порушення сну;
  • порушення кровообігу.

Побічні ефекти

– І хоча ефекту від практики заклинателів бджіл – нуль, побічних реакцій – безліч: від звичайної алергії до анафілактичного шоку і навіть смерті, – пояснюють експерти.

Особливо небезпечним дослідники вважають бджоловжалення і заявляють про надзвичайно високу ймовірність появи побічних ефектів.

Досліджень не існує

З огляду на те, що досліджень, які б доводили ефективність будь-якого з методів апітерапії, не існує, її не слід застосовувати ні під час лікування, ні в момент надання послуг із реабілітації.

У МОЗ закликали довіряти лише перевіреним методам лікування та реабілітації. Активна, доказова, пацієнтоцентрична допомога мультидисциплінарних команд – єдиний доведений та ефективний метод відновлення функціонального стану людини.

Джерело матеріала
loader
loader