Вишиванка Залужного стала експонатом Музею війни у Києві
Вишиванка Залужного стала експонатом Музею війни у Києві

Вишиванка Залужного стала експонатом Музею війни у Києві

Нагадаємо, що 16 лютого 2023 року, у День Єднання, Національна бібліотека України для дітей презентувала новий проєкт «Вишиванка для Залужного». Його ініціювали Українські діти-читачі, яких надихнув вишитий восени 2022 року рушник Перемоги. У реалізації проєкту колектив бібліотеки радо підтримали Міністерство оборони України, Міністерство культури та інформаційної політики України та Генеральний штаб Збройних Сил України. Про це повідомляє АрміяІнформ.

Суть задуму полягала в тому, що відвідувачі вишиють унікальну рукотворну вишиванку для Головнокомандувача ЗС України. На вишиванці символічно знайшли своє місце калина і дуб, книга і тризуб, фігури дітей під захистом воїнів ЗС України, хрест та пшениця… Дизайн сорочки розробила художниця декоративно-прикладного мистецтва Анна Фесенко.

Вишиванка Залужного стала експонатом Музею війни у Києві - Фото 1

До створення унікальної рукотворної сорочки для Головнокомандувача ЗС України долучились майже 1500 осіб. ЇЇ вишивали діти, батьки, бабусі, міжнародні гості, дипломати, військові, волонтери, письменники, бібліотекарі з усієї України.

Серед вишивальників: відомий британський журналіст The Guardian Ед Вуллямі; французька волонтерка та громадська діячка Рейчел Ісолда; Надзвичайний і Повноважний посол Естонії в Україні Каймо Кууск; радник Посольства Литви в Україні Юргіта Янкунєнє; Надзвичайний і Повноважний посол України в Естонії Максим Кононенко; французький художник-кераміст із Люксембурга Паскаль Вестландт; французький фотограф Алан Комбеморель; відома дитяча письменниця Зірка Мензатюк та інші відомі особистості.

Вишиванка Залужного стала експонатом Музею війни у Києві - Фото 2

Під час відкриття виставки генеральний директор музею Юрій Савчук подякував колективу Національної бібліотеки України для дітей за переданий до фондів музею експонат та ту колосальну роботу, яку вони роблять в цей нелегкий час.

Також Юрій Савчук розповів присутнім про експонати, які Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний передав на зберігання до Музею війни. Серед них: карта, що належала знешкодженій диверсійно-розвідувальній групі; російський БПЛА «Орлан 10», розписаний петриківським розписом; ікона, яку військовослужбовці ЗС України витягли з-під уламків зруйнованої російськими окупантами церкви на сході України.

Вишиванка Залужного стала експонатом Музею війни у Києві - Фото 3

На завершення заходу генеральний директор музею Юрій Савчук та генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко підписали Акт приймання-передавання предмета на довічне зберігання у фондовій колекції Музею війни.

Джерело матеріала
loader
loader