Ціни на м'ясо: чи може подорожчати свинина на свята
В Україні на межі сезонів ціни на живець свиней знизилися. Так, минулої п'ятниці цінові перемовини для операторів українського ринку свинини завершилися послабленням заготівельних цін. Про це повідомили аналітики Асоціації «Свинарі України».
Так за даними моніторингу, минулого тижня живець свиней забійних кондицій переважно закуповували по 65-68 грн/кг, хоча епізодично звучали ціни як нижче, так і вище згаданої мінімальної планки.
«Середньозважена ціна заготівлі другий тиждень поспіль втрачає 5% проти попереднього, склавши 66,1 грн/кг. До цієї позначки тяжіють середні ціни на Заході та в Центрі, тоді як на Сході та Півдні ціни дещо вищі», – йдеться у повідомленні.
Аналітики пояснили, що частина постачальників охолодженої свинини констатує відносно рівномірний перебіг торгівлі без істотних залишків. Окремі нарікають на її млявість через слабший ніж зазвичай попит з боку глибокої м’ясопереробки, яка цього сезону зменшила обсяги запасів.
Експерти також дали прогноз цін на свинину у грудні.
«Щодо прогнозів цінової динаміки на грудень, то більшість заготівельників не очікує передсвяткового ажіотажу на ринку, проте вважають, що у першій декаді місяця та напередодні свят ціна закупівлі має відновитися», – зазначили вони.
Раніше науковці з Інституту аграрної економіки розповіли, що буде з цінами на крупи та м'ясо.