В ЄС хочуть надати державам-членам право блокувати імпорт російського газу – FT
В ЄС хочуть надати державам-членам право блокувати імпорт російського газу – FT

В ЄС хочуть надати державам-членам право блокувати імпорт російського газу – FT

Європейський Союз готовий надати країнам-членам право припинити імпорт газу з рф та білорусі. 

Про цеповідомляєвидання Financial Times.

Проєкт, який запропонували у Брюсселі, передбачає, що будь-яка держава-член зможе блокувати надання потужностей на своїх газопроводах та терміналах зрідженого природного газу компаніям з рф та білорусії.

Водночас держави-члени ЄС можуть мати право "частково або, де це виправдано, повністю обмежити" доступ до інфраструктури газовим операторам з росії та білорусії, щоб захистити їхні життєво важливі безпекові інтереси, пише FT.
Один з високопосадовців пояснив, що ця пропозиція може надати енергетичним компаніям ЄС можливість виходу з контрактів з російськими постачальниками газу без необхідності виплати величезної компенсації.

Попередній текст документу переговорники з країн-членів ЄС та Європейського парламенту мають схвалити у п'ятницю, 8 грудня.

Хоча блок із 27 членів поступово знизив свою залежність від російських енергоносіїв після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, він, як і раніше, отримує близько десятої частини газу з рф, включаючи постачання ЗПГ. Деякі держави, включаючи Австрію та Угорщину, як і раніше, залежать від постачань з рф.

Водночас російський газ досі проходить через українську територію до таких країн, як Австрія, Словаччина, Італія та Угорщина. Поточний обсяг транзиту становить 42 млн кубометрів на добу.
Теги за темою
газ
Джерело матеріала
loader
loader