Оскарження рішення ВЛК: куди звертатися, якщо медкомісія порушує закон
Оскарження рішення ВЛК: куди звертатися, якщо медкомісія порушує закон

Оскарження рішення ВЛК: куди звертатися, якщо медкомісія порушує закон

Як оскаржити рішення ВЛК: інструкція від МОЗ, куди звертатись і скільки коштує

Під час мобілізації кожен військовозобов'язаний мусить пройти військово-лікарську комісію (далі – ВЛК). Часто трапляються випадки, коли лікарі ігнорують проблеми зі здоров'ям тих чи інших призовників. Втім, більшість з них не знають куди звертатися, якщо порушують їхні права.

Аналогічна ситуація складається і з військовими, які хочуть демобілізуватися за станом здоров'я. Потрапити їм на ВЛК складно. А довести проблеми зі здоров'ям – ще складніше. 

Оскарження рішення ВЛК: куди звертатися, якщо медкомісія порушує закон - фото 1

Vesti.ua разом із юридичною компанією "Приходько та Партнери" розповідають, куди звертатися військовозобов'язаним, якщо їхні права порушують під час мобілізації чи спробі демобілізуватися за станом здоров'я. 

Як оскаржити рішення ВЛК під час мобілізації?

Під час мобілізації кожен військовозобов'язаний має пройти ВЛК. За проходження медкомісії кожного військовозобов’язаного повинні оглянути:

Крім того, за медичними показаннями людину також можуть обстежити лікарі інших спеціальностей. Під час проходження ВЛК кожен лікар має засвідчити придатність військовозобов'язаного до проходження служби. 

Якщо ж під час проходження ВЛК військовозобов'язаний побачив порушення, він може оскаржити це рішення як у досудовому порядку, так і безпосередньо в суді. 

Для оскарження рішення ВЛК у досудовому порядку, необхідно: 

Після розгляду скарги комісія або має переглянути постанову, яка оскаржується, або ж відправити людину на повторний медогляд. Після цього позивачу надають новий висновок про стан здоров'я. Якщо випадок спірний, право на остаточне рішення залишається за ЦВЛК (Центральною військово-лікарською комісією).

Як оскаржити рішення ВЛК у суді:

Щоби встановити неправомірність висновку ВЛК, необхідно, зокрема, провести аналіз переліку захворювань, визначених у Положенні про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Отже, висновок про придатність, обмежену придатність або непридатність встановлюється як результат загального аналізу захворювань. Оскаржити рішення ВЛК можна навіть у тих випадках, коли хвороби військовослужбовця немає у списку захворювань.

У будь-якому разі, якщо під час проходження ВЛК ви помітили порушення своїх прав,  краще звернутися за допомогою до юриста. Однією з юридичних компаній, яка займається питаннями ВЛК, є Приходько та Партнери

Як уникнути проблем під час проходження ВЛК для демобілізації?

Якщо військовослужбовець під час проходження служби дістав серйозні поранення або ж має проблеми зі здоров'ям, ВЛК може визнати його непридатним для подальшого несення служби. Для демобілізації потрібно: 

  1. Подати рапорт про звільнення за станом здоров’я командиру.
  2. Отримати направлення на проходження ВЛК.
  3. Пройти ВЛК та отримати висновок про непридатність за станом здоров’я.
  4. ВЛК надсилає висновок за результатами проведення медичного огляду до військової частини.
  5. Після цього ухвалюється наказ про звільнення, який оголошується командиром військової частини.
  6. Тоді військовий здає посаду і його вилучають зі списків особового складу.
  7. Протягом п'яти днів після цього демобілізований має прибути до ТЦК та СП за обраним місцем проживання для взяття на військовий облік.

Щоб уникнути проблем під час проходження ВЛК для демобілізації, потрібно дотримуватися чітких інструкцій. Зокрема, якщо військовий дістав поранення, він мусить насамперед отримати довідку форми 100. ЇЇ мають дати під час евакуації військовослужбовця. У цій довідці має  бути чітко зазначена дата, населений пункт і тип поранення, яке дістав військовий.

Коли військовослужбовець перебуває в лікарні, він має звернутися до свого командування для отримання довідки форми 5.

Коли лікування підходить до завершення, військовослужбовець має звернутися до лікаря, щоб отримати направлення на ВЛК. Крім того, лікар завчасно може видати документ із засвідченням загального стану пораненого для встановлення йому групи інвалідності чи довідки про тимчасову втрату працездатності. 

Джерело матеріала
loader