Без цих 12 страв за різдвяним столом не обійтися
Без цих 12 страв за різдвяним столом не обійтися

Без цих 12 страв за різдвяним столом не обійтися

Ці страви традиційно готувалися до Різдва.

Скоро Святвечір та Різдво Христове. Православні християни на свято не вживають їжу до появи на небі першої зірки та лише після її появи сідають за святковий стіл.

А що приготувати на стіл? Разом з Ukr.Media розповімо, які страви традиційні у це велике християнське свято.

Що має бути на святковому різдвяному столі

Цього дня продовжується Різдвяний піст, тому страви на святковому столі мають бути пісними. Їх має бути рівно дванадцять – як і апостолів Ісуса Христа.

Обов’язковою стравою до різдвяного столу є кутя. Як правило, її готують із пшениці або рису з родзинками.

У Святвечір не можна запивати їжу водою. Саме тому серед обов’язкових різдвяних страв є компот.

На перше можна подати пісний борщ чи капусник. Ці страви заведено вживати із хлібом.

Символом Божої любові та Святого Духа є голубці — навіть у їхній назві є посилання на "голуб". А ось чудовою альтернативою гарніру може стати вінегрет.

Універсальним продуктом майже кожного православного посту є гриби. Доповнити їх можна соліннями.

Загальноприйнятим символом Христа є риба. Перших апостолів – рибалок – навіть називали "ловцями душ людських".

На стіл можна поставити вареники як символ достатку та пиріжки як символ здоров’я та щастя. Безумовно, ці страви мають бути пісними.

А ось на десерт можна подати запечені яблука. Запекти їх можна з медом та родзинками, корицею та гвоздикою.

Раніше ми розповідали, що символізує кутя та як її готувати. Ці знання вам знадобляться.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader