Що таке фіксований сільськогосподарський податок в Україні та як правильно його сплатити
Що таке фіксований сільськогосподарський податок в Україні та як правильно його сплатити

Що таке фіксований сільськогосподарський податок в Україні та як правильно його сплатити

Фіксований сільськогосподарський податок в Україні мають сплачувати виробники сільськогосподарських товарів. Детальніше про цей податок, ставки та як правильно сплатити фіксований сільськогосподарський податок – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Фіксований сільськогосподарський податок в Україні — що це

Фіксований сільськогосподарський податок в Україні (ФСП) — це податок, який не змінюється протягом визначеного законодавством терміну й справляється з одиниці земельної площі. Перехід сільськогосподарських товаровиробників на сплату такого виду податку:

  1.  Спрощує нарахування податкових платежів.
  2. Зменшує рівень податкового навантаження на сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства.

Плата фіксованого сільськогосподарського податку звільняє власників землі від сплати інших зборів та земельних податків. Його мають сплачувати виробники сільськогосподарських товарів. Це можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, в яких частка виробництва за попередній податковий звітний рік дорівнює або перевищує 75%.

Зараз дивляться

До сільськогосподарських товаровиробників належить юридична особа, що займається виробництвом сільськогосподарської продукції, розведенням або виловом риби, постачанням або переробленням продукції.

До платників ФСП також належать власники земельних ділянок та землекористувачі, зокрема орендарі, які виробляють товарну сільськогосподарську продукцію. Але це не стосується власників та землекористувачів земельних ділянок, переданих для ведення особистого підсобного господарства, будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та присадибних ділянок, дачного будівництва, садівництва, а також наданих для городництва, випасання худоби та сінокосіння.

Ставки фіксованого сільськогосподарського податку 2023

Ставки фіксованого сільськогосподарського податку з 1 га сільськогосподарських угідь у 2023 році встановлюються у відсотках до їх грошової оцінки (здійсненої станом на 1 липня 1995 pоку, відповідно до методики, затвердженої Кабінетом міністрів України):

  • для багаторічних насаджень — ставка ФСП становить 0,3%;
  • для ріллі, пасовищ та сіножатей — ставка ФСП становить 0,5%;
  • для земель водного фонду, які використовуються рибальськими, рибницькими та риболовецькими господарствами для розведення та вилову риби у ставках, озерах та водосховищах — ставка ФСП становить 1,5%.

Зверніть увагу, що грошова оцінка сільськогосподарських угідь у разі необхідності може встановлюватися згідно із законодавством.

Як сплачувати та до якого числа

Сільськогосподарські товаровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня й не пізніше 20 лютого поточного року. Податкову декларацію на поточний рік подають відповідному контролювальному органу платника податку за місцем перебування та місцем розташування земельної ділянки.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

При цьому сільськогосподарські товаровиробники для набуття та підтвердження статусу платника податку щороку (станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року), подають документи, перелік яких встановлено п. 308.1 ст. 308 Податкового кодексу України:

— Для набуття або підтвердження статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку, можна підтвердити право користування сільгоспугіддями, якщо в державному земельному кадастрі відсутні відомості про договори оренди сільгоспугідь (земельні частки (паї), земельні ділянки), якими користується таке підприємство. Відповідно — чи включається виторг від реалізації продукції, що вирощена на таких угіддях, до складу виторгу від реалізації продукції власного виробництва.

Фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок таких обов’язкових зборів і податків:

  1. Плати податку за землю.
  2. Податку на прибуток підприємств.

Суми внесеного фіксованого сільськогосподарського податку включаються до складу валових витрат платника цього податку.

Контроль за своєчасним надходженням ФСП здійснюється органом державної податкової служби. Відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків та сплати фіксованого сільськогосподарського податку несуть платники такого податку.

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader