Довгий шлях попереду: які наступні кроки України для повноправного членства в ЄС
Довгий шлях попереду: які наступні кроки України для повноправного членства в ЄС

Довгий шлях попереду: які наступні кроки України для повноправного членства в ЄС

Рішення Євроради про відкриття з Україною переговорів щодо вступу в Євросоюз є важливим кроком на шляху до повноправного українського членства в блоці.

Але надалі перед Україною пролягає тривалий шлях, на якому українським державним інституціям треба буде узгодити з Євросоюзом низку стандартів, щоб набути членства в ЄС.

Факти ICTV розповідають про те, що означають для України початок переговорів з ЄС та які подальші кроки чекають від офіційного Києва.

Зараз дивляться

Початок переговорів з ЄС. Що далі?

Переговорна рамка

Після початку переговорів з Євросоюзом, офіційним Києву та Брюсселю доведеться сформувати переговорну рамку, яка визначатиме процедуру вступних переговорів з Україною. Очікується, що робота над рамкою почнеться відразу, а затвердять її в березні наступного року.

Віцепрем’єрка з євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що Україна почне переговори з приводу наступних кроків для вступу до ЄС вже 18 грудня.

– Хочу вас запевнити, що буквально за 15 хвилин після ухвалення рішення у мене був дзвінок з Європейської комісії. Уже в понеділок, 18 грудня, ми будемо проводити переговори з приводу наступних кроків, – повідомила вона в ефірі національного телемарафону Єдині новини.

Очікується, що переговорну рамку буде затверджено в березні 2024 року, коли Єврокомісія буде перегляди стан реформ в Україні. Йдеться насамперед про судову реформу та  антикорупційну галузь. На сьогодні також залишається невиконаною ще одна рекомендація Єврокомісії, яка стосується регуляції лобістської діяльності.

– У березні буде опубліковано звіт, і на його основі ми ухвалюватимемо рішення в березні, – сказав журналістам президент Євроради Шарль Мішель.

Acquis communautaire

Наступним кроком Україні доведеться протягом років гармонізувати своє законодавство із правом ЄС. За це відповідає система правових документів Євросоюзу під назвою acquis communautaire, яка налічує 35 глав.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Єврокомісія вже розпочала моніторинг прогресу українського законодавства на шляху узгодження до законодавства ЄС за главами acquis.

Питання, які розглядаються у 35 розділах acquis communautaire, стосуються закупівель, корпоративного права, монетарної політики, судочинства та правоохоронних органів, боротьби з корупцією, галузі культури тощо.

Разом з тим, для кожної країни, з якою ведуться перемовини щодо вступу, де щоразу розробляється окрема переговорна рамка. Оглядачі допускають, що для України можуть бути спрощені окремі пункти на шляху до членства.

Коли України стане членом ЄС?

Переговорні процеси щодо вступу в ЄС є унікальними для кожної з країн-кандидатів. Те, наскільки швидко триватимуть переговори між Брюсселем і Києвом, залежатиме від темпів ухвалення відповідного законодавства з боку Верховної Ради, а також впровадження усіх необхідних реформ.

Разом з тим, прогрес щодо кожного з пунктів має бути схвалений усіма країнами Євросоюзу. Крім того, щоб остаточно був закритий переговорний процес з Україною, своє слово має сказати і Європейський парламент.

Також ухвалення рішення про членство залежатиме від ратифікацій у парламентах усіх 27 країн Євросоюзу.

Якщо казати про конкретні дати, то у жовтні поточного року президент Євроради Шарль Мішель заявляв, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році, якщо будуть виконані всі необхідні умови.

– Так, Україна може стати членом ЄС у 2030 році, якщо обидві сторони виконають своє домашнє завдання, – сказав Мішель.

Разом з тим, високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель казав, що 2030 рік є лише “політичним горизонтом“.

– Добре мати мету, добре мати горизонт. Це політичний горизонт. Мета фіксованої дати — для того, щоб мобілізувати політичну енергію, щоб почати рухатися. Це не означає, що це буде точною датою. Якщо в нас не буде горизонту, люди почнуть думати: “Добре, у нас є час”. Але в нас немає часу, — сказав Боррель.

Боррель також додав, що Україна “підштовхнула” чергу країн, які очікуються вступу в ЄС. І, як запевнив голова європейської дипломатії, ця “черга рухатиметься, і ми рухатимемося швидше”.

Теги за темою
Євросоюз Єврокомісія
Джерело матеріала
loader
loader