Початок переговорів з ЄС, масована атака РФ по містах України та транш від МВФ: головні новини 14 грудня
Початок переговорів з ЄС, масована атака РФ по містах України та транш від МВФ: головні новини 14 грудня

Початок переговорів з ЄС, масована атака РФ по містах України та транш від МВФ: головні новини 14 грудня

Цей четвер став історичним днем для українців, оскільки саме 14 грудня 2023 Європейська Рада погодила початок переговорів з Україною про членство в Євросоюзі.

Разом із тим, держава-терорист посилила атаки по території України, атакувавши українські міста та селища як гіперзвуковими ракетами Кинджал, так і безпілотниками.

Про ці та інші головні події 14 грудня в Україні та світі читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Масовані атаки по Україні

У ніч на 14 грудня 2023 року російські окупанти атакували ударними БпЛА та зенітними керованими ракетами С-300.

За даними українських військових, ворог випустив шість зенітних керованих ракет з окупованих територій в бік Миколаївщини та підконтрольної Україні Херсонської області.

Разом з тим, в ніч проти четверга ворог у декілька хвиль випустив 42 безпілотники Shahed-136/131, а основним напрямок удару була Одещина.

Захисникам українського неба вдалось знищити 41 з 42 безпілотників, переважну більшість з яких – в Одеській області.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, загалом противник застосовував три аеробалістичні ракети повітряного базування Х-47М2 Кинджал із трьох літаків МіГ-31К з повітряного простору Тульської області у напрямку міста Київ та Старокостянтинова, але зенітним ракетним підрозділом ПС ЗСУ було знищено одну ракету Х-47М2 Кинджал в Київській області.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Разом із тим, військові підтвердили удар по Хмельницькій області, але не стали уточнювати наслідки.

Також у Повітряних силах додали, що частина випущених цілей по Україні були імітовані ворожим РЕБ.

В ЄС погодили початок переговорів з Україною

Президент Європейської Ради Шарль Мішель, до якої входять лідери країн ЄС, заявив, що було ухвалено рішення про початок перегорів з Україною та Євросоюзом.

Зазначається, що 26 з 27 країн проголосували “за”, але прем’єр-міністр Угорщини, який до цього виступав проти початку переговорів, вийшов із зали голосування, тим самим утримався.

Офіційний Київ привітав рішення лідерів-країн Євросоюзу, а голова МЗС Дмитро Кулеба назвав цей день історичним.

Зазначимо, що переговори про вступ до ЄС також були схвалені з Молдовою, коли ж для Грузії був наданий статус кандидата на членство.

Безпілотник РФ впав на території НАТО

Під час нічної атаки на Україну російська армія атакувала українські порти на Дунаї і один з БпЛА впав на території сусідньої Румунії.

Міноборони Румунії підтвердило, що російський дрон справді впав недалеко від селища Грінду на березі Дунаю. За даними Румунії, ніхто не постраждав, а на місці аварії утворилася воронка.

У румунському Міноборони також заявили, що для виконання спостереження за повітряним простором Румунії було піднято літаки румунські F-16 і німецькі літаки Eurofighter Typhoon.

Разом із тим, в НАТО заявили, що не вважають, що російський дрон, який упав на території Румунії, є атакою на Альянс. Також в військово-політичному блоці заявили, що не мають відомостей про те, що безпілотник РФ призначався для ураження цілей на території НАТО.

Конгрес США схвалив оборонний бюджет з допомогою Україні

У четвер Палата представників Конгресу США слідом за Сенатом ухвалила щорічний законопроєкт про повноваження в галузі оборони, надіславши пакет заходів щодо політики та фінансування Пентагону вартістю $886 мільярдів на підпис президенту Джо Байдену.

Законопроєкт про оборону передбачає виділення $11,5 млрд на стримування Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні та ще $800 млн на підтримку України проти російського вторгнення.

The Hill вказує, що проєкт закону подовжує дію одного із заходів із надання допомоги Україні – Ініціативи зі сприяння безпеці України – до кінця 2026 року, виділяючи $300 млн на програму у фінансовому році, що закінчується 30 вересня 2024 року, і в наступному.

Однак, як пише Reuters, “ця цифра мізерна порівняно з $61 млрд допомоги Україні, яку Байден попросив Конгрес схвалити, щоби допомогти Києву в боротьбі з російським вторгненням”. Цей запит на надзвичайні витрати заблокований у Конгресі, оскільки республіканці відмовилися схвалити допомогу Україні без згоди демократів на значне посилення імміграційного законодавства.

Україна отримала транш від МВФ

На рахунки України надійшло близько $900 млн від Міжнародного валютного фонду (МВФ), заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

– На рахунки України надійшло близько $900 млн від МВФ. Ці кошти підуть на фінансування першочергових бюджетних видатків, – написав Шмигаль у X (Twitter).

Він подякував фонду за швидкі рішення на користь країни та високу оцінку її зусиль щодо впровадження реформ.

Суд продовжив запобіжний захід Шуфричу

Підозрюваний у державній зраді народний депутат Нестор Шуфрич залишиться під вартою до 9 лютого.

Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід на майже два місяці, повідомляє Суспільне.

Зазначено, що захист депутата вже готує апеляцію.

Пресконференція Путіна

Президент РФ Володимир Путін вперше за майже 22 місяці повномасштабної війни проти України зважився провести пряму лінію та пресконференцію.

Глава Кремля почав з того, що “існування Росії без суверенітету неможливе, тому головне – його зміцнення”.

Путін багато говорив про війну, намагався заспокоїти росіян озвучуванням цифр з економічної галузі та запевняв, що мобілізації в Росії не буде.

Детальніше про те, що заявив російський диктатор – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Теги за темою
Євросоюз НАТО
Джерело матеріала
loader
loader