Нацбанк знизив облікову ставку до 15%
Нацбанк знизив облікову ставку до 15%

Нацбанк знизив облікову ставку до 15%

Національний банк України встановив облікову ставку на рівні 15%, знизивши її з 16%. Відповідне рішення правління НБУ набере чинності з 15 грудня 2023 року, повідомляється на сайті регулятора.

"Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень", - повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

Він зазначив, що інфляція в листопаді знизилася до 5,1% навіть дещо швидше, ніж очікувалося - сповільненню інфляції сприяло як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні. За оцінками НБУ, показники інфляції в грудні залишатимуться близькими до поточних рівнів. Водночас зберігаються ризики пришвидшення інфляції через логістичні труднощі на західних кордонах та швидше вичерпання ефектів від значних урожаїв, передусім овочів.

"Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни, водночас посилилися ризики в частині міжнародної допомоги. Як і раніше, НБУ припускає, що відчутне зниження безпекових ризиків відбудеться не раніше 2025 року. У разі тривалішого періоду активних бойових дій очікуються додаткові втрати економіки та суттєвіший інфляційний тиск", - сказав Пишний.

Також він зазначив, що частково реалізувалися ризики ритмічності надходження зовнішньої фінансової допомоги. Водночас НБУ очікує на відновлення ритмічності зовнішнього фінансування в найближчий час. Фундаментом для цього, зокрема, є успішне завершення другого перегляду програми МВФ для України та відповідні запевнення міжнародних партнерів.

"З огляду на те, що зниження облікової ставки не створить ризиків для привабливості заощаджень у гривні на тлі подальшого зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, а також успішної адаптації валютного ринку до нового курсового режиму, НБУ продовжує цикл пом’якшення процентної політики", - резюмував голова Нацбанку.

Облікова ставка в Україні

У жовтні правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16% з 20%.

У вересні Нацбанк знизив облікову ставку з 22% до 20%, чому сприяли подальше сповільнення інфляції та спроможність регулятора забезпечувати курсову стійкість.

У липні Національний банк вперше з червня 2022 року знизив облікову ставку з 25% до 22%.

Облікова ставка - монетарний інструмент, який визначає відсоток, під який Національний банк надає кредити банкам. Від цього залежать відсотки, під які банки будуть надавати кредити і депозити населенню та бізнесу. За допомогою облікової ставки Нацбанк намагається впливати на інфляцію.

  • Експерт пояснив, як зміна облікової ставки вплине на депозити українців
  • Банки різко знизили іпотечні ставки: що відбувається на ринку нерухомості
  • Встигніть до банку: експерт попередив про майбутнє зниження ставок за депозитами
Теги за темою
Нацбанк
Джерело матеріала
loader
loader