Нацбанк прогнозовано знизив облікову ставку до 15%
Нацбанк прогнозовано знизив облікову ставку до 15%

Нацбанк прогнозовано знизив облікову ставку до 15%

Правління Національного банку ухвалило рішення з 15 грудня знизити рівень облікової ставки з 16% до 15%. Це стосується і показників за основною операцією НБУ з розміщення депозитних сертифікатів овернайт.

Про це стало відомо з брифінгу НБУ. Будуть знижені також також інші ставки:

  • ставка за тримісячними депозитними сертифікатами – до 19%;
  • ставка за кредитами рефінансування – до 21%.

– Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень, – зазначив глава Нацбанку Андрій Пишний.

Він додав, що у листопаді інфляція знизилася навіть дещо швидше, ніж очікувалося – до 5,1%.

Зараз дивляться

Цьому сприяли як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні.

Нацбанк прогнозує, що показники інфляції у грудні залишатимуться близькими до поточних. Водночас через логістичні труднощі на західних кордонах та швидше вичерпання запасів урожаю, передусім овочів, є ризики пришвидшення інфляції.

– З огляду на те, що зниження облікової ставки не створить ризиків для привабливості заощаджень у гривні на тлі подальшого зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, а також успішної адаптації валютного ринку до нового курсового режиму, НБУ продовжує цикл пом’якшення процентної політики, – сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Нацбанк
Джерело матеріала
loader
loader