На Сонці стався найпотужніший сонячний спалах за останні роки
На Сонці стався найпотужніший сонячний спалах за останні роки

На Сонці стався найпотужніший сонячний спалах за останні роки

Сонце щойно відригнуло абсолютний спалах. 14 грудня активна область сонячних плям під назвою AR 3514 спалахнула в результаті сонячного спалаху класу X2.8, найсильнішої категорії, на яку здатна наша зірка. Спалах є найпотужнішим, який ми бачили за поточний сонячний цикл, і найпотужнішим з часів Спалах X8.2 у вересні 2017 року.

Ця подія спричинила помірне відключення радіозв’язку зосереджено в Південній Америці, тимчасове погіршення або повну втрату радіосигналів на високих частотах протягом двох годин. Одночасно Сонце спричинило викид корональної маси, або CME – викид до мільярдів тонн плазми та магнітне поле в Сонячну систему, закидаючи все на своєму шляху сонячними частинками. І деякі з них можуть прямувати до Землі. Такі агентства, як NOAA, зараз проводять розслідування; якщо це так, нас може чекати помірна геомагнітна буря.

По-перше, немає потреби хвилюватися. Незважаючи на те, що спалах був потужним, він був спрямований не прямо перед Землею, а трохи вбік, що означає, що удар міг бути косим. А може взагалі не потрапити. Аналіз триває, але якщо він досягне результату, очікується, що він відбудеться 17 грудня, згідно з Метеорологічним бюро Великобританії, можливо, це призведе до незначного геомагнітного впливу шторм.

На Сонці стався найпотужніший сонячний спалах за останні роки - Фото 1

Проте ми можемо побачити певну активність раніше. Згідно з даними Центру прогнозування космічної погоди NOAA, слабший CME, який спалахнув 13 грудня, першим досягне Землі. Ось що це означає. Геомагнітна буря — це те, що відбувається, коли потік сонячних частинок врізається в магнітне поле Землі. Оскільки цим частинкам потрібен деякий час, щоб потрапити сюди, шторм відбудеться через кілька днів після викиду CME.

Це має кілька наслідків, які посилюються з посиленням шторму. Є п’ять рівнів; G1 і G2, незначний і помірний, є двома найлегшими категоріями.

Коли сонячні частинки взаємодіють із магнітним полем Землі, вони можуть створювати електричні струми, які протікають через електромережі, тому ми можуть спостерігатися деякі коливання в електромережі. У навколишньому середовищі на низькій навколоземній орбіті можуть відбуватися зміни, які змінюють ефект лобового опору космічного корабля, тобто деяким супутникам може знадобитися коригування курсу. І можуть бути перебої в радіозв’язку.

Також існує ймовірність полярного сяйва. 10-бальний індекс Kp для геомагнітної активності може бути використаний як вимірювальний прилад для прогнозування полярної активності. NOAA прогнозує, що геомагнітна активність досягне Kp5 15 і 16 грудня. Це означає, що у високих широтах, ймовірно, буде яскраве полярне сяйво.

Така активність Сонця цілком нормальна. Ми досягаємо піка його 11-річного циклу активності, що означає більше сонячних плям, більше спалахів і більше CME. На піку, відомому як сонячний максимум, полярність магнітного поля Сонця зміниться, і активність почне вщухати. Ми не знаємо точно, коли відбудеться сонячний максимум; Насправді ми, ймовірно, не дізнаємося про це до того часу, коли воно зникне. За поточними прогнозами це відбувається вже в січні 2024 року.

AR 3514 був досить активним регіоном. На додаток до спалаху класу X, він спалахнув у двох спалахах класу M того самого дня. Це друга за потужністю категорія сонячних спалахів. Ми можемо спостерігати більше активності від нього, але це не так імовірно вплине на Землю; регіон зараз обертається від нас і незабаром зникне на зворотному боці Сонця. Однак не варто хвилюватися. До завершення поточного сонячного циклу має бути ще багато.

Джерело матеріала
loader
loader