В Україні підскочили ціни на ключові продукти до новорічного столу: скільки заплатимо та що подорожчало найсильніше
В Україні підскочили ціни на ключові продукти до новорічного столу: скільки заплатимо та що подорожчало найсильніше

В Україні підскочили ціни на ключові продукти до новорічного столу: скільки заплатимо та що подорожчало найсильніше

Традиційне новорічне меню без делікатесів у 2023 році коштуватиме українцям 2880 грн на сім'ю з чотирьох осіб. Це на 8,4% дорожче, ніж рік тому. Найсильніше за цей час подорожчали картопля, гриби, свіжі огірки, м'ясомолочка, солодка вода та алкоголь.

Такі підрахунки оприлюднили вчені Інституту аграрної економіки. Вони проаналізували ціни на продукти, які необхідні для мене, що включає салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Зокрема, щоб приготувати три кілограми салату "Олів'є" за стандартним рецептом, доведеться залишити у супермаркеті 285,46 грн – на 1,3% більше, ніж у грудні-2022. Найдорожчими інгредієнтами цього стали:

  • ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (зростання цін – на 10%, залежно від виробника);
  • солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2%);
  • 180 г майонезу – 22,9 грн (+6,9%, залежно від марки).
Салат олів'є"

"На картопля ціна цього року зросла порівняно з минулим роком на 75,9%, але за 5 штук (840 г) ми заплатимо всього 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 грн за 0, 5 кг На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (230 г) – 2,99 грн (на 54,4%)", – зазначив директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.

Інший традиційний салат – "Оселедець під шубою" – за рік навіть подешевшав на 1,2%, до 133,08 грн. Цьому сприяло падіння цін на цибулю, моркву та буряк. Левову частку вартості салату становитиме філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) коштуватиме 22,90 грн, 2 картоплини (280 г) – 3,89 грн, 1 буряк (250 г) – 2,48 грн, 1 цибулина (170 г) – 2,14 грн, 1 морква (190 г) – 1,67 грн.

Оселедець під шубою

Вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 936 грн. Це на 7,4% вище за минулорічний показник. Так:

  • півкіло сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме 270 грн (зростання на 8%);
  • півкіло копченої підочеревини – 247 грн (+4,2%);
  • битки із свинини – 260 грн (+4%);
  • 1 кг курячого філе – 159 грн (+18,3%).

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) коштуватиме 100 грн, твердий сир (300 г) – 116,66 грн, а пачка масла вершкового (200 г) – 72,04 грн. Молочні продукти цього року додали у ціні 2,2-10,2%.

Вартість овочів складе в середньому 328,99 грн – на 29 % більше за вартість минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 27,8 грн, гриби (1 кг) – 120 грн (+54 %), перець солодкий (0,5 кг) – 67,19 грн (+12,9 %), огірки свіжі (0,5 кг) – 46 грн (+32,4%), помідори свіжі (1 кг) – 68 грн. (+1,5%). А фрукти коштуватимуть 170,2 грн (+0,8%): за 2 кг мандаринів потрібно віддати 100 грн, 1 кг бананів – у середньому 59 грн, 1 лимон (200 г) – 11,2 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+8,5%). Шоколадні цукерки – у середньому 200 гр. за 1 кг (+8,1%).

Пляшка ігристого вина "Артемівське" (0,75 л) коштуватиме 179 грн. Трохи більше – 210 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді "Шабо" 5-річної витримки. Зростання цін відповідно на 27,9% та 0,5%.

Безалкогольні напої коштуватимуть 119,72 грн. За 2 л соку "Садочок" доведеться заплатити 59,6 грн., за воду "Моршинська" (1,5 л) - 20,32 грн, за солодку воду "Живчик" (2 л.) - 39,8 грн. Солодкі напої зросли у ціні відповідно на 19,2 та 17,8%.

"Сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 525 грн. Залежно від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому 280 грн, а 200 г червоної риби – 245 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами становитиме 3404,15 грн ", – додав Лупенко.

За його словами, зростання цін на продукти новорічного столу спричинене здебільшого наслідками повномасштабної війни. Зокрема, скороченням виробництва, подорожчанням пального, перебоями та ускладненнями логістики.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні проявилася тенденція до падіння цін на цибулю. Фермери лише за тиждень знизили свої розцінки на 16%. Це означає, що незабаром здешевлення позначиться і роздрібному ринку.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader