/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F8bd8f8179ed424fb4dc9171891169c71.jpg)
Зеленська обговорила реалізацію стратегії реформи шкільного харчування на Львівщині
Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.
Під час наради учасники обговорили здобутки та виклики для реформи шкільного харчування в регіоні.
«У Львівській області функціонують 1093 заклади загальної середньої освіти (з них 928 - дошкільної освіти, 100 - позашкільної освіти та 25 - спеціальної освіти). У цих закладах навчаються понад 292 тисячі дітей», - ідеться в повідомленні.
Зазначається, що від початку реформи шкільного харчування у Львівській області здійснено низку заходів, щоб забезпечити учнів доступом до якісного гарячого харчування.
Так, у всіх школах області запроваджено нове меню, яке відповідає сучасним вимогам. Розпочато впровадження системи HACCP.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F5fa9c8423433d66156b6ef12cc86a027.jpg)
Учасники наради зазначили, що завдяки субвенції 106 закладів освіти змогли придбати обладнання для їдалень та кухонь. Крім того, було облаштовано нові харчоблоки в 78 школах, але це становить менш ніж 9% усіх закладів освіти в області. Через застарілі комунікації 135 шкіл Львівщини взагалі не можуть готувати гарячу їжу на місцях.
Щоб розв’язати цю проблему, було розроблено та розпочато реалізацію проєкту «Опорна кухня»: обрано низку закладів загальної середньої освіти (так звані опорні школи), у яких вже облаштовують сучасні харчоблоки. Їжу в опорних школах готуватимуть не лише для власних учнів, але й для дітей із малокомплектних закладів освіти з навколишніх сіл.
«Сподіваюся, опорних кухонь, що закриють ці потреби, наступного року ставатиме більше. Державний ресурс для цього вже є. Треба готувати якісні проєкти й подаватися на програми. Можливо, для тих 135 шкіл, про які згадували, потрібні не лише опорні кухні, але й ціла фабрика-кухня. Було б добре, якби подібна кухня з’явилася на Львівщині», - додала Зеленська.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F7e6e787f5821e70fc0b047fc213af764.jpg)
Під час візиту перша леді відвідала освітні заклади, які втілюють проєкти реформи. Зокрема, Городоцький опорний заклад загальної середньої освіти, у якому реалізовано проєкт опорної кухні, та Мшанський заклад загальної середньої освіти - заклад дошкільної освіти. Його кухня в маршруті реформи є отримувачем готових ланчбоксів з опорної кухні.
«У таких поїздках для мене особливо важливо поспілкуватися з усіма учасниками процесу на місцях, тими, хто його втілює: кухарями, освітянами. Але найголовніше - з учнями. Їхні враження дуже важливі, бо саме для них реформа й робиться. Щоб мали сили вчитися, тим більше у воєнний час, і щоб звичка здорового харчування залишилася на все життя», - заявила Зеленська.
Також вона взяла участь у заході «ГраЇмо», під час якого учні 7–9-х класів Городоцького опорного закладу освіти в ігровій збирали тарілку здорового харчування, досліджували вміст цукру в напоях і дізнавалися, з яких інгредієнтів складаються корисні страви.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F2b193f529d38877a5c45d5bfeecfa468.jpg)
«Знаю за багатьма проєктами, якими опікуюся, як складно проводити модернізацію чого завгодно - в цьому разі шкільного харчування - під час боротьби за виживання. Але ми не маємо на це іншого часу. Ми живемо тут і зараз, а діти тим більше: це їхнє єдине неповторне дитинство. Але я бачу по ваших результатах, ви теж відчули, що це не формальне питання, а питання виживання для всіх нас. Можна й оборону тримати, і розвиватися. Це не я вам уже кажу - це ви доводите», - зазначила перша леді.
Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня Кабінет міністрів затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки.
Вона має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. Громади на її основі можуть розробити власні стратегії для змін на місцях.
Реформа шкільного харчування стартувала в Україні у 2020 році. Започаткована вона з ініціативи дружини Президента Олени Зеленської.
На оновлене шкільне меню заклади загальної середньої освіти перейшли з 1 січня 2022 року.
Фото: ОП

