18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Сніг та араби: все найважливіше та цікаве про новий день

18 грудня – 352-й день 2023 року, до кінця якого залишається лише 13 днів. Сьогодні відзначаються міжнародні дні арабської мови та мігранта. Любителі незвичайного можуть приєднатися до популярного в Америці свята. А в православ'ї це день мученика Севастіана та дружини його.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 18 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

День арабської мови в ООН

У 2010 році з ініціативи ЮНЕСКО було встановлено шість свят, присвячених мовам, дні офіційних мов ООН. Серед інших 18 грудня святкують День арабської мови.

18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

Арабська мова є однією з мов семітської гілки афразійської родини мов. На ньому говорять на Близькому Сході, у Північній Африці, а також на так званому Африканському Розі, тобто Сомалі. Існує єдина офіційна версія мови – арабська літературна мова. А ось сучасна розмовна арабська розпадається на п'ять груп діалектів, які, з лінгвістичної точки зору, фактично є п'ятьма окремими мовами. У всьому світі проживає 290 мільйонів носіїв мови, а загалом нею говорять 420 мільйонів людей. Арабська також є мовою богослужіння для 1,6 мільярда мусульман.

Арабська мова сильно впливає на інші мови, особливо на ті, якими розмовляють у країнах, схильних до домінування ісламізмом. А в Середньовіччі низка європейських мов запозичила кілька арабських наукових, медичних та філософських термінів.

День мігранта

Міжнародний день мігранта відзначається на пропозицію Генеральної Асамблеї ООН (Резолюція № A/RES55/93) щороку, 18 грудня, починаючи з 2000 року. Цього дня 1990 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про захист прав усіх трудящих-мігрантів та членів їхніх сімей.

18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 2

У резолюції Генеральної Асамблеї запропоновано всім державам-членам ООН, урядовим та неурядовим організаціям відзначати Міжнародний день мігранта на основі діяльності з поширення інформації про права людини та основні свободи мігрантів, обміну досвідом та розроблення заходів щодо забезпечення їх захисту.

Таке явище як міграція привертає дедалі більше уваги громадськості. За оцінками експертів, загальна чисельність міжнародних мігрантів збільшилася зі 175 мільйонів осіб у 2000 році до 244 мільйонів у 2015 році. Кожен тридцять п'ятий житель планети є мігрантом, який живе та працює за межами своєї країни. Кожен десятий мігрант молодший за 15 років. Більшість мігрантів проживає в Європі (76 мільйонів) та Азії (75 мільйонів).

День вдячності сніжинкам

18 грудня можна вийти на вулицю та спіймати сніжинку, як це сьогодні роблять у США, де це День вдячності сніжинкам. Невідомо, хто придумав це веселе свято і коли саме це сталося, але в Америці воно дуже популярне.

За однією з версій свято започаткували на честь американського вченого Вілсона Бентлі. Він народився 1865 року в Єрихоні, штат Вермонт. Саме він довів, що не буває двох однакових сніжинок. Зробив він це завдяки своєму винаходу, приладу з функціями мікроскопа та фотоапарата. Бентлі був провідним у світі експертом зі сніжинок, і до його смерті в 1931 році його називали "Людиною-сніжинкою".

Погода на Новий рік 2024: чи чекати українцям снігу та морозів

Що святкують в інших країнах 18 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 5

Після переходу українського православ'я на новий календар 18 грудня церква вшановує пам'ять мучеників Севастіана та воїнів його: Нікострата Скарбника, дружини його Зої, Касторія, Транквіліна, пресвітера, та синів його Маркеліна та Марка, дияконів, Клавдія, начальника Тівуртія і Кастула, святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського, преподобного Флора, єпископа Амійського, преподобного Михайла, сповідника.

Севастіан Нарбонський, також Себастьян Медіоланський – римський християнський святий та мученик, тіло якого прошила безліч стріл, покровитель спортсменів-лучників та захисник від моря. Народився у місті Нарбона у Галлії. За імператорів-співправителів Діоклетіана і Максиміана (284–305) він обіймав посаду начальника придворної варти. Святий Севастіан, будучи сам таємним християнином, багато допомагав братам по вірі. За те й прийняв мученицьку смерть. Його допитував особисто імператор Діоклетіан і, переконавшись у незворушності святого мученика, наказав відвести його за місто, прив'язати до дерева і розстріляти з луків. Дружина чиновника Кастула Ірина прийшла вночі, щоб поховати святого Севастіана, але знайшла його живим та принесла до свого дому. Святий Севастіан згодом зцілився від ран. Християни вмовляли його залишити Рим, але святий відмовився. Підійшовши до язичницького храму, святий побачив імператорів, які йшли туди, і публічно звинуватив їх у безчесті. Діоклетіан наказав відвести святого мученика на іподром і знову стратити. Святого Севастіана вбили, а його тіло кинули в Клоаку Максима – до стічної канави в Тибр. Святий мученик уві сні з'явився християнці Лукіні і наказав їй взяти тіло та поховати у катакомбах. Благочестива християнка з честю поховала тіло святого. Над його могилою споруджено церкву Сан Себастьяно фуорі ле Мура.

Традиції цього дня

18 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

У Савін день було прийнято замовляти свій будинок від злодіїв. Сідаючи вечеряти, кладуть на стіл осинову лучину, кажучи при цьому: "Осино-мати, не дай мій дім злодіям обібрати. Як ця лучина згорить, так щоб у злодія лихі думки згоріли. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Нині і повсякчас і на віки віків. Амінь". Після вечері лучину спалюють.

Що сьогодні не можна

Цього дня в жодному разі не можна сваритися і лаятись брудними словами, бо може статися лихо на дорозі. А вагітним сьогодні не можна мити голову - інакше дитина матиме проблеми з промовою.

Також у день Сави не було прийнято ходити в гості, тому 18 грудня проводили будинки із сім'єю. На вечерю готували скромні та прості страви, адже триває Різдвяний піст.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

Папа Римський пообідав з трансгендерними жінками із сфери секс-бізнесу

Джерело матеріала
loader