Просто лежать на звалищах: у ЄС залишилися невикористаними Covid-вакцини на понад €4 млрд
Просто лежать на звалищах: у ЄС залишилися невикористаними Covid-вакцини на понад €4 млрд

Просто лежать на звалищах: у ЄС залишилися невикористаними Covid-вакцини на понад €4 млрд

За неповною оцінкою експертів, опитаних журналістами видання Politico, близько 215 млн доз вакцин проти Covid-19 на суму понад €4 млрд залишилися невикористаними в країнах ЄС.

Як повідомляється, від початку пандемії коронавірусу наприкінці 2020 року країни ЄС спільно придбали 1,5 млрд доз вакцини (понад три на кожного жителя). Багато з них зараз лежать на звалищах по всьому континенту.

Справжні масштаби невідомі

Як зазначає видання, насправді досить складно з’ясувати, скільки вакцин було викинуто. Уряди, включно з другою за чисельністю населення країною ЄС Францією, неохоче розкривають масштаби відходів.

Зараз дивляться

Розрахунки Politico засновані на цифрах із 19 європейських країн. Однак видання зазначає, що реальна кількість викинутих вакцин, ймовірно, набагато вища.

Фактор оновлених вакцин

Німеччина, наприклад, надала дані про відходи в червні 2023 року. На той час на складах було ще 120 млн вакцин. Відтоді виробники препарату представили нові версії, адаптовані до останніх варіантів коронавірусу, що робить старі вакцини застарілими і їх, найімовірніше, викинуть.

Politico оцінює вартість 215 млн витрачених вакцин більш ніж у €4 млрд на основі повідомлених у ЗМІ цін на препарати. Для країн, які повідомили тільки загальну кількість знищених вакцин, без розбивки за типом вакцини, видання використовувало середньозважену ціну в €19,39.

Закупівлі на піку пандемії

Багато вакцин, про які йдеться, було придбано на піку пандемії 2021 року, коли ЄС, США та Велика Британія намагалися забезпечити обмежену кількість доз. Саме в цей божевільний час ЄС уклав найбільший контракт на закупівлю 1,1 млрд доз у Pfizer і BioNTech.

Теги за темою
Коронавірус Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader