У МОЗ пояснили, як розрізнити ГРВІ, грип, Covid-19 і коли звертатися до лікаря
У МОЗ пояснили, як розрізнити ГРВІ, грип, Covid-19 і коли звертатися до лікаря

У МОЗ пояснили, як розрізнити ГРВІ, грип, Covid-19 і коли звертатися до лікаря

Експерти Міністерства охорони здоров’я України пояснили, як розрізнити симптоми ГРВІ, грипу та Covid-19 і в яких випадках необхідна допомога лікаря.

Згідно зі статистикою МОЗ, від початку жовтня понад 1,5 млн українців перехворіли на ГРВІ, грип та Covid-19. Із 4 до 10 грудня захворіло 155 539 українців, 4 652 – госпіталізовано. Виявлено 10 869 випадків Covid-19, 2 083 пацієнти потребували стаціонарної медичної допомоги.

Різниця між застудою та грипом

За словами експертів, респіраторну вірусну інфекцію (застуду) часто називають “грипом”, хоча різниця між ними суттєва – як за динамікою розвитку хвороби, так і за її ускладненнями.

Зараз дивляться

Грип починається раптово. Часто на початку хвороби з’являється сильний головний і м’язовий біль, лихоманка, слабкість і виражена втома.

Застуда ж розвивається кілька днів, і часто люди переносять її “на ногах”. Зазвичай вона починається з першіння в горлі та нежитю. Протягом кількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, з’являється слабкість і головний біль.

Різниця між грипом і Covid-19

Грип починається з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми – кашель, утруднене дихання, виділення слизу і біль у горлі – додаються згодом. У той час як Covid-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів.

Вірус грипу вражає насамперед верхні дихальні шляхи та легені й до того ж – безпосередньо серцевий м’яз і внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали нещодавні дослідження в Університеті штату Огайо (США).

Саме тому, за словами фахівців, найпоширенішими ускладненнями грипу є запалення легень (пневмонія), серцева недостатність і тромбози. Крім того, перебіг грипу загострює хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легень тощо.

Алгоритм дій під час захворювання

За перших ознак захворювання необхідно звернутися до сімейного лікаря, не вдаватися до самолікування, а під час хвороби подбати про безпеку рідних і колег (залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд).

У МОЗ нагадали, що найефективнішим способом посилення імунітету проти грипу та Covid-19 у світі визнано вакцинацію. Причому щеплення проти грипу та коронавірусу можна робити одночасно.

Теги за темою
Коронавірус Статистика
Джерело матеріала
loader
loader