Навіть ті, хто не вважає себе поціновувачем високої кухні, залишаються у захваті від цієї страви. Бо гусячу або качину печінку готують так, що вона просто тане у роті.
Факти ICTV розповідають, що входить до складу та у чому секрет традиційного французького делікатесу, який зазвичай подають на Різдво.
Що таке фуа-гра
Це паштет із печінки відгодованої гуски або качки, але приготований за особливим рецептом. Найвідоміший французький делікатес має ніжний вершковий смак і барвисту історію. Термін foie gras перекладається з французької як масна печінка.
І от що цікаво, печінка має латинське походження, бо назва виникла від іншого слова, а саме – інжир або фіга.
А назва страви – печінка, отримана від фіг – вказує на технологію виготовлення фуа-гра, оскільки раніше птахів примусово годували фруктами. Сьогодні замість них доволі часто використовують варену кукурудзу, суміші з сої та вітамінні добавки.
Після забою пташину печінку занурюють у розчин з молока і меду. Цей процес не лише збільшує об’єм печінки, але й поліпшує смакові характеристики страви, створюючи дорогоцінний і ніжний продукт.
Склад і корисні властивості фуа-гра
Окрім вишуканого смаку, фуа-гра надзвичайно корисна. Гусяча або качина печінка насичена вітамінами А, С і групи В. Крім того, до її складу входять магній, кальцій, фосфор, залізо, цинк і мідь. А поліненасичених жирних кислот Омега-3 фуа-гра містить набагато більше, ніж риб’ячий жир.
Завдяки багатому складу делікатес покращує кровообіг, заряджає енергією і стимулює роботу мозку. Подейкують, що фуа-гра здатна навіть призупинити старіння, адже в деяких регіонах Франції, де її споживають надто активно, чимало довгожителів.
Водночас печінка – досить калорійний продукт (100 г – 412 ккал), оскільки складається з 39% жирів. Білків – 15%, а вуглеводів взагалі немає.
До речі, вивчаючи корисні властивості фуа-гра, вчені виявили справжній парадокс: споживання гусячої печінки допомагає зменшити рівень поганого холестерину в крові та ризик розвитку атеросклерозу. І це у часи, коли головною причиною появи холестеринових бляшок називали саме жири.
Як приготувати фуа-гра: класичний рецепт
Для французів фуа-гра – та сама страва, без якої складно уявити собі різдвяну вечерю. Багато французів на Різдво готують фуа-гра самі, дотримуючись традиційного рецепта. Він передбачає повне просмажування гусячої чи качиної печінки.
Що входить до складу фуа-гра? Насправді не так вже і багато компонентів. Для приготування делікатесу знадобляться лише чотири продукти.
Інгредієнти
- качина печінка – 500 г;
- морська сіль – 0,5 ч. л.;
- перець чилі – 0,5 ч.л.;
- солодке біле вино – 2 ст. л.
Приготування
- Свіжу печінку необхідно нарізати на декілька шматочків.
- В окремому посуді треба змішати сіль, перець і вино, ця суміш буде виконувати роль маринаду. Але не варто захоплюватися спеціями, адже це може порушити неповторний смак продукту.
- Ретельно обвалявши шматочки печінки у розчині, їх викладають на харчову фольгу та загортають як ковбаску.
- Після цього рулет відправляється в холодильник на добу, за цей час фуа-гра має просочитися пряними ароматами.
З чим подають фуа-гра
Французькі кухарі вміло експериментують з фуа-гра. Як закуску делікатес подають на хлібних тостах, іноді з цибулевим конфі та свіжими листочками базиліка.
Однак фуа-гра можна також подавати зі свіжими або карамелізованими фруктами та краплею бальзамічного оцту.
Крім того, фуа-гра також використовують для створення різноманітних страв, як-от мус із вершками, білками та алкоголем, або ж террін – запечений паштет із кількох видів печінки.
Спробуйте!