Ільїн день: що можна робити у це церковне свято, 19 грудня
Ільїн день: що можна робити у це церковне свято, 19 грудня

Ільїн день: що можна робити у це церковне свято, 19 грудня

Все найважливіше та цікаве про новий день

19 грудня – 353 день 2023 року, до кінця якого залишається лише 12 днів. Сьогодні відзначається День адвокатури та День допомоги бідним. У православ'ї згадують преподобного Іллю Муромця. Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня, і хто зі знаменитостей святкує день народження.

День адвокатури

День адвокатури – порівняно молоде свято в Україні: 2 грудня 2002 року президент України Леонід Кучма підписав указ №1121/2002, який наказував щороку, 19 грудня відзначати День адвокатури.

Ільїн день: що можна робити у це церковне свято, 19 грудня - фото 1

Адвокат – це захисник, який у кримінальному судочинстві має широкі права. Серед основних прав адвоката – право побачення з обвинуваченим без обмеження кількостей; ознайомлення із матеріалами справи; подання доказу невинності або меншої вини обвинуваченого; оскарження дій слідчого, прокурора чи суду та інші.

Дата проведення цього свята була обрана главою держави не випадково: саме цього дня, 1992 року, Верховна рада України ввела в дію Закон України "Про адвокатуру", в якому, зокрема, було прописано таке: "Адвокатура України є добровільною професійною громадськістю об'єднанням покликаним згідно з Конституцією України сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу”.

День допомоги бідним

Міжнародний день допомоги бідним встановлено ООН у 1995 році. Як і більшість оонівських днів, святом його назвати складно. Так воно й зрозуміло. Організація Об'єднаних Націй розглядає бідність як "стан тривалої вимушеної відсутності необхідних ресурсів для забезпечення задовільного способу життя".

Ільїн день: що можна робити у це церковне свято, 19 грудня - Фото 2

За даними міжнародних експертів, на кінець XX століття близько чверті всього населення планети, тобто півтора мільярда людей, тягнуло злиденне існування. А проведені дослідження також показали, що в період з 1999 до 2007 року від злиднів померло понад 300 мільйонів людей. Варто зазначити, що навіть дві світові війни загалом не забрали стільки людських життів.

У зв'язку з цим ООН прийнято кілька програм, які мають на меті викорінення злиднів. Перші програми з ліквідації злиднів почали діяти на початку 2000 року, однак, поки кількість тих, хто живе за межею бідності, не зменшується.

Попри те, що світова економіка сьогодні розвивається стрімкими темпами, і все більше людей можуть похвалитися високим рівнем життя, злидні, як і раніше, є однією з ключових проблем людства. Адже бідність означає не лише нестачу грошей, а й відсутність гідної роботи, зручного житла, доступу до доброї освіти та охорони здоров'я.

У багатьох країнах світу традиційно допомогу бідним, поряд із державними та міжнародними програмами, здійснюють різні релігійні та благодійні громадські організації, а також приватні меценати.

День ангела сьогодні

Ільїн день: що можна робити у це церковне свято, 19 грудня - Фото 3

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Григорій, Ілля та Тимофій.

Яке сьогодні православне церковне свято

19 грудня (1 січня за старим стилем) - день пам'яті святого Іллі Муромця, прототипу богатиря часів Київської Русі, який згадується в українському фольклорі.

Преподобний Ілля Муромець Печерський – легендарний богатир, про який розповідають десятки билин, а також він – реальна людина, мощі якої перебувають у Києво-Печерській лаврі.

Відомо, що з дитинства і до 33 років Ілля був паралізований - весь цей час він просидів "на печі". Але потім чудесним чином отримав зцілення від трьох віщих старців - калік-перехожих. За переказами, ними були Христос і два апостоли. Пізніше експерти підтвердили пошкодження нижніх відділів хребта в Іллі Муромця, через які він міг бути паралізований. Також дослідники вказали і на наявність бойових поранень, і неймовірно розвинену мускулатуру - тобто, багато билин засновані на реальних подіях.

Ілля - це чернече ім'я святого, а постриг у ченці в Києво-Печерській лаврі він прийняв наприкінці життя, можливо, перед смертю. На думку істориків, загинув Ілля, коли лавру розгромили половці. Є й інша версія: бувши тяжкопораненим після битви з половцями, Ілля вирішив прийняти постриг.

Помер святий імовірно близько 1188 року, приблизно на 45-му році життя, а його мощі перебувають у Києво-Печерській лаврі. За ними вчені визначили, що Ілля був зростом майже 177 сантиметрів (для того часу він був дуже високим) і з широкою кісткою. Відомо також, що преподобний помер, склавши пальці правої руки для молитви так, як заведено в православній церкві тепер: великий, вказівний і середній пальці разом, а безіменний і мізинець - пригнуті до долоні.

Традиції, прикмети та заборони цього дня

У це свято можна піти в храм або помолитися вдома. Преподобний Ілля вважається захисником слабких і знедолених, а також покровителем військових. Святому моляться про захист військових, а також звертаються з проханнями зцілити слабких здоров'ям дітей, допомогти в лікуванні від дитячого церебрального паралічу, відновитися після травм хребта, паралічу.

Триває Різдвяний піст, з 18 до 24 грудня - найсуворіший тиждень, тож потрібно утримуватися не лише у вживанні спиртного та скоромної їжі, а й у розвагах і розвагах. Тим, хто постить, цього дня можна їсти гарячу їжу без олії.

За прикметами цього дня судять, якими будуть погода і врожай:

У народному календарі 19 грудня - свято Ільїн день. Помічено, що якщо в цей час усе занесе снігом, то снігопади триватимуть до початку січня.

Що не можна робити 19 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

Вважається, що займатися роботою в цей день не слід тому, що преподобний Ілля понад 30 років "просидів" на печі, окрім цього, прибирання, рукоділля і важка робота можуть надовго відвадити від дому удачу. За народними прикметами, категорично не можна в це свято брати або давати гроші в борг - інакше весь наступний рік проведете в бідності.

Хто народился в цей день

Історія в цей день

 

Джерело матеріала
loader
loader