Захистити здоров’я серця: вчені розробляють вакцину для зниження рівня холестерину
Захистити здоров’я серця: вчені розробляють вакцину для зниження рівня холестерину

Захистити здоров’я серця: вчені розробляють вакцину для зниження рівня холестерину

Нова вакцина, розроблена дослідниками з Медичної школи Університету Нью-Мексико, може змінити правила гри, надавши недорогий метод зниження поганого холестерину, який утворює небезпечні бляшки, що блокують кровоносні судини.

Альтернатива дорогим лікам

Як зазначають вчені, отримані результати свідчать про те, що вакцини проти холестерину так само ефективні, як і дорогий клас ліків, відомих як інгібітори PCSK9.

– Ми зацікавлені в розробці підходу, який був би менш дорогим і ширше застосовним не тільки в США, а й у тих місцях, де немає ресурсів, щоб дозволити собі дуже дорогі методи лікування, – зазначив професор кафедри молекулярної генетики та мікробіології .

У чому суть розробки

Використовуючи технологію вакцинної платформи, Чакеріан у партнерстві з іншими дослідниками зі США створив нову вакцину, засновану на неінфекційній вірусній частці, до якої були прикріплені крихітні шматочки білка PCSK9.

Зараз дивляться

Сенс у тому, щоб змусити імунну систему виробляти дійсно сильну відповідь антитіл проти цього білка, який бере участь у контролі захворювань серця.

– У тварин, яких ми вакцинували, ми бачимо сильне зниження рівня холестерину – до 30%, – зазначив учений.

Результати та перспективи

Повідомляється, що за останні 10 років вакцину протестували на мишах і мавпах із багатообіцяючими результатами. Чакеріан сказав, що наступним кроком буде пошук фінансування для виробництва вакцин і клінічних випробувань на людях.

Цей процес може зайняти роки і кілька мільйонів доларів, але розробка чистої, безпечної і доступної вакцини того варта, резюмував Чакеріан.

Джерело матеріала
loader
loader