Україна може втратити 1,5 мільярда доларів через блокаду західних кордонів
Україна може втратити 1,5 мільярда доларів через блокаду західних кордонів

Україна може втратити 1,5 мільярда доларів через блокаду західних кордонів

Втрати України на кордоні

За останні 2 місяці втрати України, через ситуацію на кордоні, наблизились до показника 1,5 мільярда доларів. За листопад це значення було на рівні 860 мільйонів доларів, в грудні – 620 мільйонів доларів.

За оцінками НБУ, блокада окремих наземних пунктів пропуску через західні кордони України зумовила втрати експорту в листопаді в сумі 160 мільйонів доларів та зниження імпорту на 700 мільйонів доларів,
– повідомляють представники НБУ

Держмитниця повідомляє, що протягом 2023 року частка автомобільного транспорту у загальних об'ємах імпорту склала 70%, експорту – 35%. Для врегулювання ситуації, почали активніше використовувати інші шляхи транспортування.

Втрати імпорту у листопаді вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню поставок іншими шляхами, зокрема, залізницею, а втрати експорту – завдяки нарощуванням поставок через новий морський коридор, обсяги перевезень яким за результатами листопада впритул наблизилися до найвищих значень перевезень "зерновим коридором",
– наголошують у НБУ

Розуміємо, що використання залізничних шляхів та морські коридори, дозволяють покращувати стан речей з імпортом та експортом товарів. До того ж, позитивно на ситуацію впливатиме імовірне послаблення блокади. У НБУ вважають, що завдяки усім вище названим факторам, щомісячні втрати експорту скоротяться до 120 мільйонів доларів, а імпорту – 500 мільйонів доларів.

Що відбувається на кордоні з Польщею

Відповідно до даних сервісу єЧерга на 17 грудня середня кількість вантажівок, які щоденно пересікають кордон знизилась на 40%, якщо порівнювати з жовтневим значенням. На минулому тижні поляки послабили свою блокаду і розблокували пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Однак, 18 грудня ситуація знову загострилась.

Вимоги перевізників не змінилися. Вони все ще наполягають на скасуванні транспортного безвізу для України з боку ЄС.

Теги за темою
Польша Гроші
Джерело матеріала
loader
loader