Переглянуто або знято групи інвалідності: виявлено порушення в роботі МСЕК
Переглянуто або знято групи інвалідності: виявлено порушення в роботі МСЕК

Переглянуто або знято групи інвалідності: виявлено порушення в роботі МСЕК

У Міністерстві охорони здоров’я України оприлюднили результати комплексної перевірки роботи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), під час якої виявлено низку порушень, що стосуються переважно встановлення групи інвалідності.

Опрацьовано понад 50 тис. справ

Зазначається, що загалом із опрацьованих робочими групами 53,7 тис. медико-експертних справ чоловіків у віці від 18 до 60 років, яким встановлено інвалідність уперше за період дії воєнного стану, відібрано для повторного огляду 781 справу.

Крім того, триває взаємодія з правоохоронними органами в рамках розслідувань у кримінальних провадженнях. Наразі опрацьовано понад 5,5 тис. медико-експертних справ.

Зараз дивляться

Призначено додаткову експертизу

У 40 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними і призначено додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 21 справі були переглянуті та скасовані.

У 16 випадках ІІ групу інвалідності скасовано і встановлено ІІІ групу інвалідності, у 5 випадках групу інвалідності було знято.

Об’єктивні та системні проблеми

– Серед об’єктивних і системних проблем, що спостерігаються в роботі МСЕК, можна виокремити слабке матеріальне забезпечення і недостатність потрібних лікарів у складі комісій. В окремих областях вона сягає 93%, – ідеться в повідомленні.

Найбільше порушень – у веденні медичної документації. Так, у медичних документах, які скеровували на МСЕК, вказували вищий ступінь порушення без підтверджувальних досліджень. А іноді, навпаки, призначали додаткові дорогі обстеження, які просто не потрібні.

Під час перевірок було виявлено й випадки фальсифікації документів, інформацію про що передано до правоохоронних органів. За результатами цього в окремих регіонах відбулася заміна складу комісії, винесення доган і навіть звільнення голови МСЕК.

Що буде зроблено для оптимізації роботи МСЕК

– Перевірка роботи МСЕК буде проводитися на регулярній основі. Вона включатиме як перевірку медико-експертної документації, так і проведення моніторингу роботи комісій під час огляду та обстеження пацієнтів і людей з інвалідністю, – повідомили в МОЗ.

Також буде забезпечено контроль за підключенням обласних центрів МСЕК до електронної системи охорони здоров’я з метою контролю якості реабілітаційних заходів та правдивості документів, що надаються ЛКК закладів охорони здоров’я.

Надалі ширше застосовуватиметься відповідальність закладів охорони здоров’я за необґрунтоване направлення на МСЕК.

Також буде запроваджено обстеження мультидисциплінарними командами при направленні на МСЕК пацієнтів.

Теги за темою
Статистика
Джерело матеріала
loader
loader