Стандарт щодо вакцини від АЧС з'явиться до літа 2024 року
Стандарт щодо вакцини від АЧС з'явиться до літа 2024 року

Стандарт щодо вакцини від АЧС з'явиться до літа 2024 року

Розроблені вакцини від африканської чуми свиней (АЧС) викликають багато запитань у керівників свиногосподарств.

Про це йшлося на міжнародній конференції, організованій ФАО, говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

За словами президента асоціації Оксани Юрченко, про результати випробування живих атенуйованих (ослаблених) вакцин під час заходу розповідали розробники з В’єтнаму та Китаю. 

«Однак, як зазначили учасники заходу, не вистачило інформації про польові випробування та прозоріших даних. Адже коли заявлено, що випробування здійснили на понад 500 тис. свиней, і при цьому жодної згадки про те, що хоча б одна з них мала незначні клінічні ознаки, виникають сумніви у достовірності заявленого», — пояснила вона.

Саме тому, на думку Оксани Юрченко, сьогодні так важливо мати єдиний уніфікований стандарт, що дозволятиме перевірити безпечність і ефективність вакцин-кандидатів незалежною стороною. 

«Всесвітня організація охорони здоров’я тварин планує фіналізувати такий до червня 2024 року. Це буде відправною точкою в суперечках, наскільки розроблені вакцини дієві», — додала вона. 

Крім того, експерт зазначила, що зараз активно удосконалюються портативні гаджети для діагностики АЧС.

«Сьогодні ПЛР-машинки та обладнання для виявлення антитіл до АЧС, які можна легко вмістити у кишеню і застосовувати для польової діагностики, широко використовують у багатьох країнах. Хоча ЄС серед них немає, принаймні поки. Залежно від методу дослідження може тривати від 15 хвилин до 2 годин у середньому. Вартість також варіює. Наприклад, один тест на виявлення антитіл буде коштувати близько $15, ПЛР-дослідження будуть дорожчими», — уточнила вона.

Джерело матеріала
loader
loader