Дієтолог назвала забуті суперпродукти, які потрібно додати на різдвяний стіл
Дієтолог назвала забуті суперпродукти, які потрібно додати на різдвяний стіл

Дієтолог назвала забуті суперпродукти, які потрібно додати на різдвяний стіл

Різдво, як відомо, час, коли багато хто з нас їсть більше, ніж в інший час року, в тому числі і овочів. Брюссельська капуста, брокколі, пастернак та морква - лише деякі святкові фаворити. 

А ось про інші сезонні овочі, як правило, забувають. Одним з таких суперфудів є буряк.

"Буряк містить широкий спектр поживних речовин, посилюючи і упаковуючи свою поживну цінність в невеликий пакет", - розповіла Newsweek Лена Бакович, дипломований дієтолог з Top Nutrition Coaching. "Важливими поживними речовинами в буряках є вітамін C, залізо, калій, марганець і клітковина. Крім того, ці коренеплоди мають низьку калорійність, що може бути важливим для тих, хто контролює вагу".

Завдяки високому вмісту клітковини буряк допомагає довше відчувати себе ситими, що полегшує боротьбу з тягою до їжі.

"Додавання буряка в салати або супи може допомогти знизити добову норму калорій під час свят і сприяти відчуттю ситості", - говорить Бакович.

Однією з найбільш добре вивчених переваг буряка є його здатність знижувати артеріальний тиск.

У недавньому дослідженні, опублікованому в European Respiratory Journal, вчені з Імперського коледжу Лондона виявили, що 12-тижневий курс щоденного прийому бурякового соку може допомогти знизити артеріальний тиск у пацієнтів з хронічною обструктивною хворобою легень на 4,5 мм рт. ст. і поліпшити їх здатність до фізичної активності.

"Завдяки вивченому потенціалу буряка з точки зору зниження артеріального тиску, що корелює з рівнем стресу, додавання буряка в раціон може бути корисним у стресові періоди", - говорить Бакович. "Їх також вивчали на здатність покращувати спортивні показники, а також покращувати кровотік".

Інші дослідження показали, що буряк також може допомогти в боротьбі із запаленням, поліпшити травлення і підтримати здоров'я мозку. І вам навіть не потрібно годинами смажити його в духовці, щоб отримати всі ці переваги.

"Його можна готувати на пару, запікати, варити, робити з нього супи, смузі або додавати в салати... і це лише деякі варіанти", - каже Бакович. "Його також можна купити в консервованому вигляді, що зручно для використання".

Навіть якщо буряк вам не до смаку, ваша Різдвяна вечеря все одно може бути насичена поживними речовинами.

"Страви з індички є прекрасним джерелом дієтичного білка", - каже Бакович. "Крім того, індичка, як правило, є більш нежирним джерелом білка, ніж інші тваринні білки".

Зелені хрестоцвіті овочі, такі як брокколі або брюссельська капуста, також є чудовим вибором. Вони багаті клітковиною, яка позитивно впливає на здоров'я кишечника і відчуття ситості.

"Інші види зелені, які можна додати на різдвяний стіл, включають шпинат і зелену квасолю. Всі вони містять широкий спектр важливих поживних речовин і антиоксидантів. Журавлина також є чудовим доповненням до салатів або сама по собі. Вона багата антиоксидантами (протираковими властивостями) і є хорошим джерелом клітковини", - пояснила дієтолог.

Під час приготування будь-якої зелені важливо не переварювати її, так як це може привести до втрати поживних властивостей. Замість цього дослідники радять готувати її на пару.

Раніше УНІАН назвав 5 ефективних порад, як не набрати зайву вагу на святах.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader
loader