Створює ілюзію ситості: у США розробили вібруючу капсулу для лікування ожиріння
Створює ілюзію ситості: у США розробили вібруючу капсулу для лікування ожиріння

Створює ілюзію ситості: у США розробили вібруючу капсулу для лікування ожиріння

Інженери Массачусетського технологічного інституту в США розробили капсулу, яка після проковтування вібрує всередині шлунка, створюючи ілюзорне відчуття ситості.

– Тим, хто хоче схуднути або контролювати свій апетит, таку капсулу можна приймати перед кожним прийомом їжі, – заявила провідний автор дослідження Шрія Шрінівасан.

За словами вченої, пристрій надасть можливість мінімізувати побічні ефекти, які медики спостерігають під час використання фармакологічних методів лікування ожиріння.

Зараз дивляться

Відчуття повноти

За словами Шрінівасан, під час дослідження перед командою стояла мета зрозуміти, чи можна активувати рецептори розтягування в шлунку за допомогою вібрації і змусити їх відчувати, що весь шлунок уже заповнений, що допомогло б модулювати гормони і режим харчування.

Як проходило дослідження

Під час дослідження на тваринах вчені показали, що щойно капсула починає вібрувати, вона активує механорецептори, які надсилають сигнали в мозок за допомогою стимуляції блукаючого нерва.

Дослідники відстежували рівні гормонів у ті періоди, коли пристрій вібрував, і виявили, що вони відображають закономірності вивільнення гормонів, які спостерігаються після їжі, навіть коли тварини голодували.

Вплив вібрації на апетит

Потім дослідники перевірили вплив цієї стимуляції на апетит тварин. Вони виявили, що коли капсула була активована приблизно на 20 хвилин, перш ніж тваринам запропонували їжу, вони споживали в середньому на 40% менше, ніж коли капсула не була активована. Тварини також повільніше набирали вагу в періоди, коли їх лікували вібруючою капсулою.

Дослідження також показало, що у тварин не було жодних ознак обструкції, перфорації або інших негативних впливів, поки таблетка перебувала в травному тракті.

Модифікація поточної версії капсули

Поточна версія капсули призначена для вібрації протягом приблизно 30 хвилин після потрапляння в шлунок, але дослідники планують вивчити можливість адаптувати її так, щоб вона залишалася в шлунку протягом триваліших періодів часу, щоб її можна було в міру потреби вмикати й вимикати через бездротову мережу.

Джерело матеріала
loader
loader